Noțiunea de bullying ar putea fi reglementată în legislația Republicii Moldova. Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat, miercuri, raportul la proiectul prin care se propune introducerea noțiunii în Codul Educației. Fenomenul de bullying va fi recunoscut ca formă de violență psihologică, care are drept rezultat umilirea copiilor, transmite IPN.
După intrarea în vigoare a modificărilor legislative, autoritățile responsabile vor elabora normele metodologice pentru aplicarea legii și vor propune practici de prevenire și combatere a bullying-ului.
Documentul a fost avizat și de alte comisii permanente ale Parlamentului, de Centrul Național Anticorupție și de Guvern, care susțin examinarea acestuia în plenul Parlamentului.
Totodată, Guvernul propune o nouă formulare a noțiunii de bullying – formă de agresivitate care se manifestă în mod intenționat, repetat și prin dezechilibru de putere, în relațiile dintre copii, elevi sau studenți și se referă la acele comportamente prin care un copil/elev/student sau un grup rănește, dăunează, provoacă suferință, neputință, aduce prejudicii demnității umane. Acest tip de agresivitate se desfășoară, în principal, în instituțiile de învățământ și în spațiile destinate educației și formării profesionale.
Se propune intrarea în vigoare a prezentei legi la expirarea a șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Ministerul Educației și Cercetării, în termen de o lună de la intrarea în vigoare a legii, va aproba Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului.
Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova circa 87% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, în care fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.