Ministerul Sănătăţii a venit cu o nouă iniţiativă. În demersul înaintat către Ministerul Educaţiei solicită excluderea notelor la disciplina şcolară educaţie fizică.
Motivul: părinţii cu copii de vârstă şcolară adesea cer scutirea elevilor de la lecţiile de educaţia fizică din cauza notelor obţinute. Aplicarea notelor pentru educaţia fizică reduce atractivitatea orelor şi limitează accesul copiilor la practicarea activităţii fizice, stimulând modul sedentar de viaţă. În demers se mai cere reevaluarea cadrului normativ educaţional pentru ca notele la această disciplină să fie excluse. Ministerul Educaţiei urmează să se pronunţe pe marginea documentului. Am încercat să aflăm părerea unor profesori de educaţie fizică din instituţiile de educaţie din oraşul şi raionul Ungheni.
Angela Chitoroagă, directoarea şcolii primare-grădiniţă Drujba, susţine demersul Ministerului Sănătăţii, dar cu unele completări: „Un copil este mai bine dezvoltat fizic, altul mai puţin, de aceea cred că ar fi mai corect excluderea notării lor la această disciplină. Două ore pe săptămână de educaţie fizică e prea puţin, consider că ar trebui să fie dublat numărul de ore, doar mişcarea înseamnă sănătate. Copiii de la sat sunt mai rezistenţi, mai bine dezvoltaţi fizic, poate de aceea părinţii nu obişnuiesc să prezinte certificate medicale pentru ca elevii să nu frecventeze orele de cultură fizică”.
Veaceslav Puţuntică, profesor de educaţie fizică, Gimnaziul Valea Mare, are două viziuni în această privinţă: „Nivelul de dezvoltare fizică nu trebuie să fie apreciat cu note, totdată, dacă nu îi vom nota, copiii nu vor avea o motivaţie pentru a fi activi la ore, responsabili, disciplinaţi”.
Zinaida Savciuc predă educaţia fizică în Liceul Teoretic Sculeni de circa 40 de ani. Dânsa spune: „Nu împărtăşesc ideea Ministerului Sănătăţii. Va fi un haos total. Copiii trebuie notaţi şi la această disciplină, doar sunt şi ore practice, şi teoretice. Cei care nu pot susţine normativele fizice sau au probleme de sănătate, oricum, nu sunt notaţi”.