Unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, prefcizează că noile tarife la lumină ar fi putut fi aplicate imediat, după cum au solicitat operatorii, însă s-a ținut cont de discuțiile de pe platforma Comisiei pentru Situații Excepționale. S-a decis aplicarea tarifelor majorate din 1 aprilie pentru a da posibilitatea consumatorilor „să se pregătească și să se acomodeze mai ușor acestor șocuri de ajustări de tarif”. Declarațiile au fost făcute în timpul ședinței ANRE la care a fost aprobată scumpirea energiei electrice, transmite IPN.
Octavian Calmîc a menționat că, începând cu luna ianuarie, când au fost depuse cererile operatorilor, au avut loc mai multe ședințe de lucru, la diferite niveluri. ANRE a încercat de mai multe ori să ia decizia de majorare a tarifelor, însă din cauza situației de urgență și a deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, procedura a fost suspendată. „Nu avem nicio abatere, toate argumentele, toate calculele și toate pretențiile sau așteptările, devierile financiare care au fost acumulate sau care urmează a fi acumulate de către operatori sunt luate în calcul”, a spus Octavian Calmîc.
„Sigură că ele (tarifele, n.r.) pot fi aplicate de săptămâna viitoare sau din momentul publicării în Monitorul Oficial. Dar noi vedem mai judicios, având în vedere contextul și conținutul discuțiilor pe platforma Comisiei pentru Situații Excepționale, punerea în aplicare a acestor decizii începând cu 1 aprilie. Și aici avem toată baza de argumente, inclusiv pregătirea consumatorilor pentru această decizie, dându-le posibilitatea să se acomodeze mai ușor acestor șocuri de ajustări de tarife”, a mai spus directorul ANRE.
Din 1 aprilie, se vor aplica următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către ÎCS „Premier Energy” SRL, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:
- 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
- 1,71 lei/kWh – la punctele de ieșire din rețelele de transport;
- 1,73 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
- 1,86 lei/kWh – de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 61 bani/kWh sau 48,6 % mai mult decât prețurile anterioare;
- 2,17 lei/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 66 bani/kWh sau 43,7 % mai mult decât prețurile anterioare.
Consumatorii casnici sunt alimentaţi preponderent din reţeaua de joasă tensiune.
Pentru „Furnizarea Energiei Electrice Nord” SA au fost determinate următoarele prețuri reglementate:
- 1,57 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
- 1,72 lei/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
- 1,90 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 32,8 % mai mult decât prețurile anterioare;
- 2,51 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 47 bani/kWh sau 22,9 % mai mult decât prețurile anterioare.
Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2021. La acea vreme, tarifele la energia electrică pentru consumatorii au fost reduse cu 10,1%, la 1,51 lei/kWh.