Din nou e vineri şi are loc prezentarea următorului proiect la biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. De această dată vorbim despre proiectul „Bibliotecile – platforme democratice de informare și participare civică”. Înainte de discuţia despre obiectivele, rolurile și sarcinile proiectului, vorbim cu coordonatorul său energic și activ, Aliona Manciu.
După ce programul Novateca s-a încheiat anul trecut, ea și-a invitat colegii să nu cadă în mrejele pesimismului, ci să se dezvolte, să crească și să meargă mai departe. Cinci biblioteci au fost invitate să participe la acest proiect – Alexeevca, Frăsinești, Corneşti, Hristoforovca și filiala Ungheni a bibliotecii publice nr. 5, unde vor fi create grupuri de inițiativă pentru educație și dezvoltare civică, democratică. În cadrul acestui proiect, sprijinul financiar este oferit în scopul creării condițiilor confortabile pentru pregătire, activităţi și întâlniri ale membrilor grupurilor de inițiativă.
Potrivit coordonatorului proiectului, bibliotecarii vor fi ca un nucleu în comunitate. Ei vor fi învățați cum să creeze grupuri de inițiativă și cum să lucreze cu ele, cum să găsească soluții la probleme împreună și să dezvolte proiectele necesare. Alina Butnaru, șef interimar al Centrului raional de Tineret Ungheni, își va împărtăși cunoștințele în această problemă cu angajaţii celor cinci biblioteci, care, la rândul lor, vor începe să instruiască membrii grupurilor de inițiativă.
La eveniment, prezentarea proiectului a fost făcută de Aliona Manciu, directorul Bibliotecii „Dimitrie Cantemir”, Nadejda Mihai. Ele intenționează să implice în realizarea proiectului organizații neguvernamentale, precum OA „Baștina” Frăsineşti condusă de Sergiu Manciu, și Asociația Bibliotecarilor, cu care au fost semnate acorduri de cooperare.
Proiectul este implementat în cadrul aceluiași program de granturi „Dezvoltarea societăților civile la nivel local din Republica Moldova”, susținut financiar de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Acest proiect va costa 10000 de euro.