Se știe că începând cu data de 1 iulie 2023 expiră termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei. Autoritățile au decis anularea patentei de întreprinzător, deoarece aceste activități desfășurate în acest mod practic, nu pot fi controlate de stat, iar acest fapt pe termen lung influențează negativ economia națională.
Potrivit acestora nu pot fi atrase investiții, veniturile din vânzări nu pot fi urmărite, are loc o concurență nesănătoasă, vânzarea posibilă a produselor de o calitate proastă sau de o proveniență dubioasă, imposibilitatea de a proteja consumatorul. Mulți din cei care au activat în baza patentei de întreprinzător își pun întrebarea care este modalitatea de activitate pe viitor. Pentru a se documenta la acest capitol, dar și despre alte noțiuni ce țin de activitatea de întreprinzător au discutat recent un grup de femei din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și Fălești în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația Obștească ,,Făclia” din municipiul Ungheni și omul de afaceri Anatol Plăcintă, care își are activitatea în satul Floreni.
Femeile au discutat despre ideile lor de afaceri pe care își doresc să le implementeze în localitatea lor, au făcut schimb de experiență cu alte antreprenoare care deja sunt cu acte în regulă și desfășoară activități antreprenoriale. Printr-o formă de comunicare deosebită, participantele și-au expus viziunile ce țin de viitoarea afacere pe care ar dori să o inițieze, implementând-o să le aducă bunăstare, iar comunității folos.
Sfaturi utile ce țin de inițierea unei afaceri rentabile le-au fost transmise de experți în materie, care le-au orientat spre fabricarea produselor ecologice, cum ar fi deshidratarea fructelor și legumelor. ,,Pentru țara noastră produsele ecologice sunt o oportunitate. Ar fi o soluție o asemenea afacere, mai ales că sunt multe oportunități, mai ales pentru tinerii ce vor să-și inițieze în raion o afacere ecologică. Noi putem produce calitativ, căci avem fructe foarte deosebite și produse foarte gustoase obținute din acestea, de ce să nu producem eco și să obținem valoare adăugată”, a menționat Ludmila Castraveț, consultant în afaceri, producătoare de produse biologice din Republica Moldova.
O altă întreprinzătoare din raionul Ungheni ce se ocupă de fabricarea produselor ecologice, cum ar fi miere de albini cu diferite componente și batonașe din fructe, a relatat care au fost pașii în inițierea unei afaceri de acest gen și ce ar trebui de făcut pentru a obține rezultate: „De unul singur nu prea te descurci de la început, de aceea ar fi bine ca mai mulți producători sau doritori de a și crea o asemenea afacere să se unească în asociații, cooperative de producere a cipsurilor, baghetelor, pistilurilor din fructe și chiar legume, care ar înlocui analogii nesănătoși din categoria coloranților, aditivilor și alte adaosuri ce dăunează sănătății. Din practica mea vrea să spun că aceste produse ecologice le plac foarte mult copiilor”, a menționat Elizaveta Mămăligă, întreprinzătoare din satul Todirești.
La întâlnirea dată s-a mai discutat și despre importanța calității în producere, securitate alimentară, produse de origine autohtonă și cadrul legal care reglementează activitatea în producere: ,,Am avut parte astăzi de o atmosferă plăcută, într-un spațiu potrivit. Această vizită ne-a adus mai multă claritate și cunoaștere despre optimizarea proceselor, cooperare benefică între antreprenori, reguli sanitar-o igienice și posibilitate de export colectiv” a menționat Iraida, una din participante.