Din acest an fiscul ne va număra toți banii. Serviciul va ști dacă ai cumpărat o mașină, ai luat un împrumut, ai efectuat o tranzacție sau dacă ai primit bani din străinătate. Atribuțiile acestei structuri au fost extinse pentru a verifica veniturile persoanelor fizice. Pentru a avea un tablou clar despre veniturile fiecărei persoane fizice pe parcursul unui an, colaboratorii inspectoratului fiscal vor trebui să adune date de la câteva structuri.
Ei vor cunoaște dacă persoana a făcut transferuri în sumă de 100 de mii de lei, a achiziționat un mijloc de transport de 300 de mii de lei sau au efectuat un împrumut bancar de 200 de mii de lei. Scopul unor asemenea proceduri, spun specialiștii din domeniul fiscal, este de a vedea venitul impozabil al fiecărei persoane fizice. Informația va fi folosită de Serviciul Fiscal de Stat pentru a evalua riscurile de evaziune fiscală. Preluarea conturilor bancare ale cetățenilor în evidența fiscului este o prevedere legală, dar și un angajament internațional pentru Republica Moldova, mai susțin aceștia.
Victor Reznic, șeful Direcției Deservire Fiscală Ungheni, menționează că toate aceste proceduri sunt la latitudinea Serviciului Fiscal de Stat, iar cei din teritoriu trebuie să se conformeze acestor rigori. Vizavi de intențiile statului de a acumula bani în haznaua țării părerile cetățenilor sunt împărțite: ”E foarte important pentru creșterea bugetului țării noastre, pentru a ști ce venituri are fiecare cetățean și din ce surse le-a obținut, inclusiv banii veniți de peste hotare. Atât cel care trimite bani și are familie în Moldova, cât și cei care acasă beneficiază de securitate, ordine publică, servicii publice – infrastructură, învățământ, medicină, servicii garantate de stat – trebuie să contribuie la aceste facilități”, afirmă Rodica, locuitoare a orașului Ungheni.
„Aș fi de acord dacă fiscul ar număra și banii celor care muncesc în instituțiile publice cu salarii de nimic, dar reușesc să-și ridice case – adevărate palate și să-și construiască imperii. Acolo ar fi trebuit să-și mute atenția. Dar, cum era de așteptat, sunt obișnuiți să o ia pe o cale mai ușoară. Veniturile de peste hotare sunt deja impozitate. În plus, în timp ce migranții muncesc din greu peste hotare, fiind departe de familii, banii lor ajută să se țină pe linie de plutire”, se dă cu părerea Oxana, migrantă.
O altă interlocutoare a mea spune că aceste proceduri sunt binevenite, căci, vorba vine ”Banul cere socoteală”, numai că tare nu și-ar dori ca informația de care vor dispune instituțiile de resort să fie divulgată altcuiva și în alte scopuri.