Răsturnare de situație în privința numărului de persoane bolnave de tuberculoză. Dacă spre sfârșitul lunii trecute, Serghei Talmaci, specialist în secția epidemiologică și boli transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică a raionului Ungheni, anunța că pe parcursul primului trimestru al anului au fost înregistrate doar 15 cazuri, iar comparativ cu anul trecut numărul bolnavilor este în scădere, recent situația s-a schimbat dramatic. Medicii au tras alarma, după ce la gimnaziile din Todirești și Florițoaia Veche au fost depistați 4 copii bolnavi de tuberculoză.
Conform celor spuse de șefa Centrului de Sănătate Publică, Raisa Popovici, la moment copiii sunt spitalizați la Institutul de Ftiziopneumologie din capitală. Cât despre ceilalți copii, colegi de clasă cu care au intrat în contact, le-a fost aplicată proba mantoux, iar părinților și profesorilor le-a fost recomandat să facă examenul radiologic al cutiei toracice. Șefa centrului a mai adus la cunoștință faptul că atât în instituții, cât și la domiciliu au fost aplicate toate măsurile de rigoare. Cu atât mai mult că numai în luna martie au fost depistate 11 cazuri de tuberculoză, o situație alarmantă pentru raionul Ungheni.
”În Republica Moldova, în ultimii ani, se atestă o tendință de stabilizare a situației epidemiologice, însă morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menținut la nivel înalt: 3358 de cazuri față de 3576 în 2016; incidența globală – 83,3 cazuri la 100 mii populație față de 88,6 în 2016; mortalitatea prin tuberculoză – 7,9 cazuri la 100 mii populație față de 9,4 în 2016 (respectiv 321 și 372 decese). Actualmente doar 78 la sută din bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar tratamentul TB multidrog-rezistentă are rata de succes numai de 66%”.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică
Potrivit medicului ftiziatru din cadrul Spitalului Raional, Emilia Dadus, o problemă ar fi și depistarea tardivă a persoanelor bolnave. În lunile ianuarie-februarie au fost înregistate astfel de cazuri în satele Grozasca, Bușila, Chirileni, Coșeni, iar în Florești un bolnav a decedat. Medicul a mai concretizat faptul că de la începutul anului și până în prezent s-au depistat 29 de bolnavi. Iar la moment la tratament se află 93 de persoane.
În ceea ce privește tratamentul, specialista a precizat că acesta poate dura de la 6 luni până la 2 ani, în dependență de gravitatea maladiei. Tot ea a mai comunicat că în mare parte bolnavii provin din pături social vulnerabile, care nu se îngrijesc, consumă alcool, fumează și nu se alimentează corect. Întrucât legea nu-i obligă, ei au dreptul să refuze tratamentul. Nefiind școliți, aceștia nu înțeleg riscul la care îi supun și pe cei apropiați, dar și pe alte persoane cu care contactează.