Faptul că majoritatea miniștrilor nu au experiență guvernamentală este un avantaj pentru țară, întrucât oamenii din afara mașinăriei administrative pot oferi un suflu nou guvernării. Este opinia comentatorului politic, Nicolae Negru și a fost exprimată în timpul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN. Totuși, potrivit expertului, greșeala noii guvernări este că nu se renunță la retorica electorală și nu este lansat un mesaj general care să inducă ideea că toți cetățenii Republicii Moldova ar trebui să contribuie la dezvoltarea țării, notează IPN.
Potrivit editorialistului Nicolae Negru, lipsa de experiență în structurile administrative ale unor membri ai Guvernului poate fi transformată într-un beneficiu, dacă expertiza lor teoretică va fi aplicată cu succes în practică.
„Noul Guvern are un atu față de celelalte Guverne, mă refer la faptul că majoritatea miniștrilor nu are experiență administrativă și sunt veniți din domeniul expertizei, al ong-urilor. Acest lucru este benefic pentru că nu se vor mai comite vechile greșeli și se va veni cu o viziune proaspătă în Guvern. Cetățenii așteaptă să fie urnit carul din loc”, a spus comentatorul politic, Nicolae Negru.
Potrivit comentatorului, prima problemă cu care se va confrunta actualul Executiv este lipsa veniturilor la bugetul de stat, în condițiile în care Fondul de Rezervă al Guvernului și cel pentru Intervenții sunt goale. Realitate confirmată de fostul premier interimar, Aureliu Ciocoi.
„Problema resurselor financiare este una foarte gravă. Nu am văzut indicat în acest program de guvernare de unde vor lua bani, decât de la partenerii noștri de dezvoltare. Dar din exterior ne tot putem împrumuta până la un anumit moment, pe termen lung, este important să fie relansată economia”, a mai spus Nicolae Negru.
Ideea restructurării Guvernului și divizării unor ministere în mai multe entități este una binevenită, spune Negru. Guvernul Gavrilița fiind creat din 13 ministere, față de 9 câte erau până acum. În premieră pentru Republica Moldova există și 4 funcții de vicepremier.
„Este binevenită ideea unui vicepremier pentru Digitalizare pentru că este importantă această direcție de dezvoltare a Republicii Moldova. Greșeala actualilor guvernanți este că nu renunță a retorica electorală, creează o atmosferă triumfalistă, induc ideea că nu se va mai fura, nu va mai fi corupție, instituțiile vor fi curățate. Această abordare este greșită, cetățenii trebuie orientați spre muncă”, a spus Negru.
Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit ieri, 6 august 2021, cu voturile a 61 de deputați PAS.
Dezbaterea publică „Guvernul a fost învestit: Ce vrem noi? Ce poate el?” organizată de Agenția de presă IPN, este parte a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.