În anul de studii 2021-2022, elevi din 47 instituii de învățământ tip colegii și centre de excelență au susținut examenul de bacalaureat (BAC). Potrivit Agenției Pentru Curriculum și Evaluare, privind rezultatele examenului național de bacalaureat, Colegiul de Medicină din Ungheni în acest an a avut 45 de candidați la examenul de bacalaureat, dintre care 22 au promovat. Astfel, rata de promovare este de 48.88 % acesta se clasează pe poziția 24 din 47 instituții de tip colegii și centre de excelență. Iar Instituția Publică „Colegiul Agroindustrial” are rata de promovare de 25,64% și se clasează pe poziția 36 din 47 instituții. Colegiul Agroindustrial din Ungheni în acest an a avut 39 de candidați, dintre care doar 10 au promovat.
Numărul mic de ore la obiectele liceale ar fi o cauză a ratei de promovare mici
Am mers la Colegiul Agroindustrial din Ungheni pentru a vorbi despre rezultatele din acest an la examenul de BAC. Administrația recunoaște că rezultatele nu sunt lăudabile. O cauză a promovării mici ar fi numărul mai mic de ore la disciplinele de cultură generală în comparație cu liceele, dar și faptul că absolvenții cu note mari optează pentru a-și continua studiile la licee sau instituții de învățământ din România. „Anul acesta la specialitate agronomie au venit elevi cu media de 5. Rar avem cazuri în care vin la noi în instituție elevi cu media 9, sunt excepții la specialitățile contabilitate și merceologie. Bacalaureatul este la dorință, iar mulți dintre ei se duc să-și încerce norocul. O altă problemă ar fi că elevii noștri studiază disciplinele de cultură generală într-un număr mai mic față de elevii din licee, iar BAC-ul este identic. A fost o inițiativă de a organiza un bacalaureat tehnic pentru colegii, însă nu cunosc de ce s-a stopat inițiativa. Anul trecut la noi în instituție au fost peste 100 de elevi în anul trei, doritori de a merge să susțină BAC-ul au fost doar 39”, a declarat Ghenadie Berdea, director- adjunct Colegiul Agroindustrial din Ungheni.
La Colegiul de Medicină din Ungheni în anul de studii 2021-2022 din cei 113 elevi înmatriculați în anul III, s-au înscris la examenul de bacalaureat doar 45. Au promovat examenul 24 de elevi și doar o singură elevă deținătoare a diplomei de BAC a fost înmatriculată la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. „Rata de promovare la bacalaureat în colegii este mai mică în comparație cu liceele, fiindcă la noi elevii realizează studiile liceale în cadrul unui program integrat, adică se studiază atât discipline de liceu cât și cele de specialitate. De exemplu, la limba și literatura română noi pierdem 74 de ore. Prin urmare, nu putem să punem în același rând elevii de colegiu cu cei din licee. S-a încercat să se facă o delimitare prin crearea așa-zisului BAC profesional. Din câte îmi amintesc el a fost realizat într-un an, însă de ce a încetat această idee nu cunosc” ne-a comunicat Diana Beșliu, directoare-adjunctă în domeniul didactic la Colegiul de Medicină din Ungheni.
Am solicitat o părere la acest subiect deputatei Marcela Nistor, membră a Comisiei Parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media. Aceasta a specificat reporterului nostru că se va documenta și va reveni cu un răspuns mai amplu. Totodată, a îndemnat instituțiile de învățământ să sesizeze problema dată printr-un demers la minister.
Amintim că la examenul de bacalaureat 2022 au participat 375 de instituții, dintre care: 319 licee teoretice, 47 de colegii și centre de excelență și 9 universități.