Cândva mândria Ungheniului – lacul Delia – din cauza secetei și a poluării, inclusiv și posibil a amatorilor de a spăla pe malurile lui automobilele, e plin de mâl și mătasă, poate mai liberă de toate acestea este partea centrală a bazinului de apă. Se spune, că algele nu sunt cea mai mare problemă, nenorocirea constă în faptul că apa contaminată și vegetația în putrezire acoperă suprafața apei cu o peliculă care nu permite apei să se îmbogoțească cu oxigen, și, prin urmare, din această cauză piere peștele.
Primele victime ale asfixiei au apărut cu burta în sus pe lacul Delia, după cum spun unii, pe 7 iulie. Ce-i drept, vinerea trecută, potrivit managerului în domeniul cinegetic al sudiviziunii teritoriale a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor Ungheni, Vitalie Cracan, mortalitatea peștilor a încetat. El a spus că lacul este împânzit cu fitoplancton, care de obicei este characteristic pentru vremea caldă. Pentru a rupe pelicula creată pe suprafața apei și a îmbogăți lacul cu oxigen, aici au fost introduse 7 tone de var.
Această procedură, după spusele interlocutorului, ei intenționează să o repete – până când se menține vreme caldă, deoarece există și în continuare riscul mortalitățiii peștilor. Vitalie Cracan de asemenea a explicat că s-a organizat colectarea peștelui mort, care a fost îngropat în sol, în scopul de a evita orice problemă în continuare.
Specialistul principal al raionului privind protecția civilă, Dumitru Sasu, a observat că lacul pur și simplu nu are stăpân, că toți știu în ce stare se află, iar că pe fundul lui se află petrol de asemenea este cunoscut de toți. Dânsul a explicat că, în legătură cu situația creată, o comisie specială a fost în vizită la fața locului. Este clar că lacul are nevoie să fie curățat, cu atât mai mult dacă se ia în considerație că apele sale alimentează râul Prut, de unde o parte a Moldovei și României pompează apă de băut. Oare vor da drumul apei din lac? Nu se poate spune așa, a fost răspunsul specialistului, doar acum există și alte modalități de curățare a bazinelor de apă, inclusiv cele biologice. Tot dânsul în încheiere a menționat: “Ca locuitor al orașului Ungheni, sper că în final vom avea un lac normal”.