Lacul Delia a rămas doar o locație specifică orașului Ungheni, care însă puțin interes prezintă pentru locuitorii lui. Atracție față de acest loc au mai mult păsările domestice și sălbatice care sunt frecvent văzute pe lac. Nu sunt bani pentru a curăța bazinul acvatic sau a amenaja plaja, este cea mai frecventă scuză.
În timp ce acest loc este, practic, lăsat pierzaniei, salvamarii continuă să vină zilnic la muncă. Drept e că loc de muncă e prea măreț spus. Clădirea Stației de salvare pe apă, dacă o putem numi astfel, unde aceștia se adăpostesc pe timp de ploaie sau iau prânzul, este într-un hal fără de hal.
Clădirea stației de salvare pe apă – adăpost pentru șoareci și șerpi
Angajații stației nici nu își mai amintesc când s-au efectuat lucrări de îmbunătățire a condițiilor la locul de muncă. Un pat peste care este aruncată o saltea veche, un televizor nefuncțional, dulapuri prăfuite în care nici actele necesare nu le poți lăsa că le rod șoarecii. Cam asta e toată averea din încăperea care are o suprafață de 9 metri pătrați. Filip Ciubatâi, șeful stației, spune că și serpii mai dau târcoale acestei construcții. Clădirea nici măcar la energia electrică nu este conectată. „Am fi adus un frigider aici, ca să păstrăm mâncarea. Pe aceste călduri, până seara alimentele se alterează”, zice Ciubatâi. De notat, în sezonul estival, la lac activează două persoane, patru – la râul Prut.
Potrivit interlocutorului, cu un an în urmă se purtau discuții în privința alocării unei anumite sume de bani pentru construcția stației, dar nimic nu s-a întreprins în acest sens. De fapt, la începutul lui 2015, consilierii orășenești au votat o decizie în care se spunea că din contul mijloacelor bănești acumulate din vânzarea imobilelor, Primăria Ungheni va aloca suma de 50 de mii de lei pentru a efectua lucrările de reparație. Iar de atunci – tăcere.
Ghenadie Ciobanu, administratorul ÎM „Servicii Comunale Ungheni” afirmă că motivul pentru care nu au fost îndeplinite până acum lucrările este… lipsa de bani. „Dacă primăria ar fi transferat banii, de mult începeam lucrările. Altfel ce rost să cheltuim bani în plus ca să instalăm o mică stație de alimentare cu energie electrică pentru clădirea care nu corespunde normelor”, spune dânsul. Din luna februarie 2015, când a fost adoptată decizia, Ciobanu zice că s-a preocupat de elaborarea proiectului tehnic al noii clădiri a stației de salvare pe apă. Întrebat ce proiectant realizează lucrarea, dânsul a recunoscut că nu își amintește numele. Tot el dă asigurări că până în iarnă, clădirea va fi construită.
Pe de altă parte, contabila-șefă de la primărie, Tatiana Pavliuc, spune că problema nu constă în mijloacele financiare care nu au fost alocate, ci în procedurile care trebuiau parcurse de conducerea ÎM „Servicii Comunale Ungheni”, în gestiunea căreia este plaja. Potrivit dânsei, suma nu este atât de mare, iar primăria ar fi transferat-o dacă se prezenta contractul de valoare mică, încheiat cu agentul economic care ar fi realizat lucrările de construcție.
Ferme pe malul lacului
În loc de oameni, în lac se scaldă rațele și gâștele. Locuitorii din preajmă atât de inventivi au amenajat mici ferme chiar pe malul lui, locul îngrădindu-l cu plasă. Filip Ciubatâi spune că a purtat discuții cu orășenii care locuiesc în preajmă și își cresc păsările în iaz, însă fără rost. Mihai Cotovici, a cărui gospodărie este pe malul Deliei, zice că nu crește rațe sau gâște, dar nu consideră greșit dacă vecinii săi țin păsările domestice, direct pe lac. Drept e că nu îndrăznește să se scalde în bazinul acvatic: „Cu vreo 20 de ani în urmă m-am scăldat în iaz, dar acum apa nu e curată”. Însă dânsul ar dori ca autoritățile publice locale să curățe lacul: „Toți vrem să ne odihnim aici cu familiile, să putem prinde pește. Acum nu mănânc pește care a fost prins în acest iaz”.
Vadim Dadus, șeful Inspecției Ecologice Ungheni, explică faptul că în zona de protecție a surselor de apă nu se permite amplasarea fermelor de acest fel, iar orășenii care au instalat gardul pe lac ar fi comis o ilegalitate. „A fost ocupat nelegitim terenul, iar această ilegalitate se sancționează cu amendă de la 40 la 50 unități convenționale (adică 800-1000 lei), cu demolarea gardului. În plus, se poluează apa și pentru aceasta tot se aplică amenda”, a concretizat Dadus. Dânsul spune că inspectorii vor merge la fața locului și vor întocmi proces-verbal acelor persoane care au improvizat așa-zisele ferme pe lac.
„Stimați ungheneni! Primăria Ungheni a amenajat această plajă pentru odihna Dumneavoastră!”
Cu acest mesaj de „Bine ați venit!” este întâmpinat orice unghenean ce dorește să prindă o rază de soare pe malul lacului Delia. Același mesaj ne mai informează ce întreprinderi municipale asigură mentenanța lui. Totodată ne îndeamnă să păstrăm curățenia. Lăudabil! De fapt, într-un stat civilizat astfel de mesaje sunt inutile, acolo oamenii cunosc că nu trebuie să lase mizerie în urma lor.
Pe acel placat însă nu este nimic menționat despre condițiile degradante de pe plaja amenajată pentru odihna unghenenilor. „Nu găsim vreo bancă, un duș. Chiar dacă și nu ne scăldăm, măcar să fie o sursă de apă, unde să ne împrospătăm. Nu cred că ar solicita cheltuieli enorme. Lacul trebuie îngrijit, e unicul în orașul nostru”, s-a dat cu părerea o locuitoare, Elena Procopciuc.
Plaja de mult nu arată a plajă. „Nisipul e bătut”, se justifică Ghenadie Ciobanu, directorul ÎM „Servicii Comunale Ungheni”. Nici nu își amintește când ultima dată a fost împrăștiat nisip pe plajă, pentru că, spune dânsul, nu ajung forțe, bani. Deși anual sunt cheltuite mijloace financiare pentru a întreține plaja lacului Delia, a fi evacuat gunoiul de acolo, a achita salarii salvamarilor, Ciobanu îndeamnă unghenenii să nu vină la odihnă pe malul Deliei, atât timp cât nu sunt bani pentru a-l aduce în ordine, dar să opteze pentru plaja de pe malul râului Prut. Interlocutorul consideră că dacă albia iazului ar fi în folosința primăriei, dar nu a Asociației pescarilor și vânătorilor Ungheni, cum e la moment, de mult ar fi fost soluționată problema. Și medicul igienist de la Centrul Sănătate Publică, Serghei Malenda, îndeamnă orășenii să nu se scalde în lac, deoarece apa e murdară și ar putea lua vreo infecție: „A fost instalat un afiș care interzice scăldatul în lacul Delia, indicii bacteriologici nu corespund normelor”.
Amintim că la ultima ședință a Consiliului Orășenesc Ungheni, viceprimarul Petru Langa a prezentat un raport cu privire la starea locurilor de odihnă din raza orașului. Referitor la plaja de la lacul Delia, dânsul a menționat că acolo au fost instalate panouri de interzicere a scăldatului și plonjării în iaz.
Dar despre decizia adoptată în februarie 2015, ce se referă la banii alocați pentru construcția Stației de salvare de pe lacul Delia, atunci nu s-a pomenit nimic. Consilierii orășenești au luat act de informația prezentată de Langa. Administratorului ÎM ,,Servicii Comunale Ungheni” i s-a pus drept sarcină să întreprindă măsuri de amenajare a zonelor de odihnă, inclusiv cea de la lacul Delia, până la 15.06.2016. Totodată trebuiau să fie efectuate lucrări de salubrizare a spaţiilor verzi, reparaţie şi instalare a băncilor, reparaţie şi instalare a coșurilor de gunoi, amenajarea albiilor bazinelor acvatice, reparaţia utilajelor de plajă, amenajare a plajelor, reparaţia rețelei de iluminare publică, amenajarea terenurilor pentru containerele de gunoi. Dacă pe malul Prutului lucrările, oarecum, au fost efectuate, pe cel al Deliei se taie doar iarba, se evacuează gunoiul și sunt crescute păsări domestice.