Ar fi trebuit încă acum 4 ani să se taie panglica la tronsonul Chișinău – Strășeni, dar în 2020 lucrările au fost finalizate în proporție de 68%. această porțiune de drum e primul contract de finanțare, semnat de autoritățile centrale de la noi din țară și Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. „Al doilea contract prevede reconstrucția a 44 km de drum, de la Strășeni până în satul Bahmut. În acest caz, darea în exploatare a tronsonului este planificată până la sfârșitul anului”, a precizat ministrul Anatol Usatîi în cadrul ședinței Guvernului.
O nouă prelungire de contract
Pentru finalizarea proiectului a fost prelungit contractul de finanțare dintre țara noastră și Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Această disponibilitate a fost făcută cu scopul de a valorifica mijloacele financiare disponibile și necesare pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a două porțiuni de drum de pe tronsonul Chișinău – Ungheni. În sens, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr.3 la Contractul de finanțare.
Potrivit contractului disponibilitatea creditului a fost extinsă până la 30 noiembrie 2021, iar a lucrărilor de proiect până la 31 decembrie 2022. Valoarea totală a Amendamentului respectiv este de 75 milioane de euro, acordate sub formă de credit.
Precizăm, conform contractelor de realizare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor, antreprenorilor li se impun penalităţi pentru întârzierea lucrărilor, în sumă de până la 10% din valoarea contractului. La data de 7 mai 2020 suma penalităţilor constituia cca 2,75 milioane de euro. Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru activităţile proiectului.
Reparație cu viteza melcului și subiect de dispută judiciară în cadrul unui arbitraj internațional ad-hoc de la Paris
Drumul național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni a intrat în reparații încă în 2014 și ar fi trebuit să fie dat în exploatare încă în 2016. La acea vreme au câștigat licitația două companii străine, una cehă – OHL ZS și alta azeră – Evrascon JSC, pentru a repara traseul ce se întinde pe o distanță de 91,5 kilometri. De atunci au trecut 6 ani și drumul e în continuare un șantier. Cele mai mari probleme sunt raportate pe segmentul de drum Vatra – Strășeni, compania responsabilă având probleme financiare, a declarat încă în luna august 2020 la ședința Guvernului ministrul Economiei pe atunci, Sergiu Răilean. Pentru că se tergiversează lucrările atunci premierul Ion Chicu a cerut să fie aplicate penalizări.
Portalul Rise Moldova notează într-o investigația „Traseul Chișinău-Ungheni în arbitrajul de la Paris”: „Drumul ce conectează Chișinăul cu punctul de trecere a frontierei Sculeni a ajuns subiect de dispută judiciară în cadrul unui arbitraj internațional ad-hoc de la Paris. Motivul: una dintre cele două companii străine, care au câștigat licitațiile de reconstrucție, vrea să scape de penalități de milioane de euro și să oblige statul să-i acopere o parte din cheltuielile avute în perioada post-contract. Asta chiar dacă nu a terminat lucrările nici după patru ani de la expirarea contractului”.
Link rise: https://www.rise.md/traseul-chisinau-ungheni-in-arbitrajul-de-la-paris/