Azi, după o jumătate de an, din nou ne întâlnim cu un tânăr foarte înzestrat, ungheneanul Nichita Moțoc. Între timp, în viața lui au avut loc evenimente importante.
— Atunci erai elev în clasa a X-a la liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni și, fiind câștigător a patru olimpiade raionale, te pregăteai să participi la cele republicane. Cu ce te ocupi acum?
— Începând cu anul acesta, eu sunt elev în clasa a XI-a real la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (LTRA) din Chisinău care este (după statistica anului 2018) pe primul loc din republica la media de la bacalaureat.
— Ce prezintă acest liceu pentru copii înzestrați, care a împlinit 10 ani? Anterior acesta era Liceul Academiei de Științe, dar acum e al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării?
— Acest liceu a fost fondat în anul 2008 ca Liceu al Academiei de Stiinte și odată cu tranziția lui recentă de la academie la minister s-a propus o noua denumire, “Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, pe care acesta o poartă acum. Aici învață cei mai buni elevi din toată republica, câstigătorii concursurilor și olimpiadelor municipale, naționale și internaționale. Instituția dată este una „neprivată”, permite beneficierea de către elevi a unui învațământ gratuit.
— Cum s-a întâmplat acest lucru? Ai decis singur să-ți încerci norocul sau ai fost „descoperit” și invitat? Am auzit că e un concurs destul de mare?
— Învățând la LT “Vasile Alecsandri”, care, apropo, este un liceu foarte bun, eu am înteles că am nevoie de un învățământ mai avansat și în scurt timp l-am regăsit în instituția în care învăț la moment. Concursul de admitere a fost constituit nu doar din compararea mediilor la notele din anul trecut și a diplomelor la disciplinele reale, dar și dintr-un test de logică și erudiție. Această metodă de admitere mi-a plăcut foarte mult și consider că ar trebui implementată la admitere în toate liceele.
— Prin ce se deosebește acest liceu de o instituție de învățământ obișnuită? Doar prin faptul că în el învață copii înzestrați ca tine și predau savanți, aveți acces la laboratoarele Academiei de Științe?
— În LTRA elevii învață dupa un plan nou care se deosebește radical de cel al altor instituții preuniversitare. În primul rând, fiecare elev, începând cu clasa XI, își alege obiectele pe care vrea să le studieze, iar orarul este elaborat pentru fiecare în parte. În al doilea rând, notele se obțin doar din teste, iar tema de acasă nu se supune notării. În liceu se organizează numeroase cluburi și se implementează multe proiecte, ceea ce nu poate să nu mă bucure.
— Ce te-a mirat, ce ți-a trezit entuziasm, în ce măsură realitatea ți-a îndreptățit așteptările?
— M-a împresionat atitudinea receptiva a oamenilor. Este prezent un ajutor reciproc extraordinar. Orice întrebare nu va rămâne fără răspuns. M-am așteptat la un liceu foarte bun și într-adevar așteptările s-au adeverit.
— Ți s-a schimbat opinia despre sistemul de învățământ în țară pe care în timpul întâlnirii din martie l-ai numi „departe de perfecțiune”?
— Cinstit vorbind, m-a impresionat sistemul de învățământ în LTRA și am început să cred că totuși există posibilitatea să nu fie totul pierdut la noi în țară.
— Cum trăiesc elevii acestui liceu, unic în felul său în țară? Există cămine și condiții decente de trai în ele sau elevii închiriază locuințe? Cum este organizată alimentarea copiilor talentați?
— Instituția dată are un cămin excelent unde sunt cazați elevi din toată republica care trăiesc departe de capitală. Alimentarea are loc de trei ori pe zi cu mâncare sănătoasă, necesară copiilor pentru a învăța. Căminul și mâncarea pentru cei care studiază în liceu este fără plată.
— În legătură cu schimbarea instituției de învățământ, s-a schimbat ceva în percepția lumii, a oamenilor? Desigur, termenul e încă mic, dar oricum ceva ai înțeles.
— În acel puțin timp cât am reușit să învaț aici am înțeles un lucru foarte important. Omul nu are limite, el singur își pune scopul și de măreția acestui scop depinde împlinirea lui ca persoană.
— Ce sfat ai dori să le dai semenilor tăi? Cum să transforme irosirea timpului pe facebook în ceva util? Cum să învețe a lucra pentru binele propriu?
— Ca sfat aș putea spune un lucru: nu vă fie frică să riscați, luați ceea ce doriți și doriți cât mai mult. Ca ultim cuvânt aș vrea să-l citez pe inventatorul și antreprenorul Elon Musk: ”Primul pas este de a înțelege că ceva este posibil, al doilea este să faci asta”.
— Voi încheia întâlnirea noastră cu aceleași cuvinte: cred că vom mai auzi de tine.