La sfârșitul lunii noiembrie, responsabilii din cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) au efectuat verificări în instituțiile de educație din raionul Ungheni. Potrivit lui Valeriu Echim, șeful DRSA, aceste verificări au scos în vileag nereguli în toate școlile și grădinițele privind aprovizionarea cu produse alimentare. Acestea au fost comise de mai multe companii înregistrate la Chișinău, dar și de cele de pe teritoriul raionului. Totodată, în prima zi a controalelor, în toate instituțiile inspectate au fost înregistrate nereguli, pe când în zilele următoare, în unele grădinițe și școli, specialiștii nu au depistat niciuna. „Presupun că au fost anunțați directorii despre controalele pe care le facem și astfel au înlăturat neregulile până la venirea noastră”, se dă cu părerea Echim.
Lapte cu termen expirat, amestec de grăsimi vegetale în loc de unt…
Bunăoară, s-a depistat că unele companii livrau produse din brânză în loc de brânză de vaci, biscuiți cu valoare energetică mai mare de 300 kcal, unt, brânză, pește și lapte fără certificate, iar cutiile în care se aflau pulpele de găină, peștele erau fără etichetă, certificatul la carnea de bovină nu corespundea cu destinația, la ouă – cu marcajul imprimat, laptele pasteurizat era cu termen expirat și păstrat necorespunzător, amestec de grăsimi vegetale în loc de unt, ulei de floarea soarelui expirat, produs din brânză cu cheag tare din Rusia care nu corespundea certificatului, transport neautorizat.
Interlocutorul ne comunică și faptul că în luna octombrie, în cadrul unei ședințe la nivel de raion, au fost comunicate despre neregulile din instituțiile de educație, dar, după părerea lui, nu s-au întreprins măsurile necesare.
La grădinița Costuleni, deși aceiași agenți economici au livrat produsele alimentare, în ziua când a fost efectuată verificarea, 29 noiembrie, nu s-au semnalat nereguli. Primarul Sorin Gurău spune că nici nu au permis ca în instituție să fie aduse vreodată alimente cu termen expirat sau care nu corespund normelor: „Dacă observam careva încălcări, produsele erau returnate”.
Pe de altă parte, conform informației DRSA, la Gimnaziul Costuleni ar fi fost admise încălcări, și anume: pește în ambalaj fără etichetă, produse vegetale fără certificat de inofensivitate. Directoarea instituției, Silvia Corneleac, se apără: „Trebuia să ni se transmită certificatul de inofensivitate pentru produsele vegetale, care se afla la grădinița din sat. Agentul economic de la noi din raion l-a lăsat acolo. În privința peștelui, în cutie eticheta era, doar că a fost deja preparat, iar cutia, cu tot cu etichetă – aruncată. Zilnic se verifică să fie totul în regulă. Sunt liniștită”. Corneleac ne asigură că produsele din care se prepară mâncarea servită elevilor sunt de bună calitate. Drept e că s-a mai întâmplat ca furnizorii să îi aducă și alimente care nu corespundeau normelor, dar aceasta spune că au fost returnate.
La unitățile unde s-au depistat nereguli, din spusele lui Valeriu Echim, managerii au fost citați să se prezinte la DRSA pentru a se lua măsuri în conformitate cu legislația în vigoare.
Contracte de sute de mii de lei cu firmele bănuite că au livrat produse stricate
Școlile și grădinițele din raion au primit produse alimentare de la companiile despre care presa națională anunța că responsabilii sunt bănuiți într-un dosar de aranjare a licitaţițiilor, că ar fi livrat alimente stricate – SRL „Lovis Angro” și SRL „Sanex-Comerț”. Unele instituții de educație aflate la autogestiune, primării, Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru copii din Cornești, Colegiul Național al Poliției de Frontieră, pe parcursul anului curent au încheiat contracte de achiziție și cu aceste două unități.
Vom menționa contractele în care au fost stipulate sume mai mari. Potrivit informației publicate pe site-ul Agenției Achiziții Publice, produse de sute de mii de lei, de la SRL „Sanex-Comerț”, a cumpărat Colegiul Național al Poliției de Frontieră. Contractul în valoare de 449.821,78 lei a fost încheiat la 25 ianuarie. Tot în prima lună a anului curent au achiziționat produse alimentare de la această firmă în valoare de aproape 300 de mii de lei și Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru copii din Cornești, iar de la „Lovis Angro” – 188.295 lei. La 1 februarie 2016 deja Primăria Ungheni a semnat contractul de achiziție cu SRL „Sanex-Comerț” în valoare de 382.319 de lei. În aceeași zi această primărie a încheiat contractul și cu SRL „Lovis-Angro” în valoare de 276.810 lei.