Bunicii elevilor de la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Ungheni au trăit momente speciale și emoționante. Nepoții lor au recitat versuri și au interpretat melodii cu multă pasiune și talent. Emoțiile au fost pe măsură – în ochii bunicilor au apărut lacrimi.
Vineri, 29 septembrie, profesoarele Diana Ciocîrlan, Angela Chitoroagă, Prodan Olga, Rodica Arseni, împreună cu elevii clasei a IV-a „C” au organizat evenimentul „Bunica – prietenă bună a mea” prin care și-au dorit, potrivit spuselor Dianei Ciocîrlan, „să evidențiem această sărbătoare consacrată bunicilor (Notă: În țara noastră, Sărbătoarea Ziua bunicii a fost instituită în anul 2007 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova și la inițiativa primei doamne de atunci, Taisia Voronin. Scopul acestei zile este de a valorifica tradițiile de familie și a le mulțumi bunicilor pentru efortul lor depus în educarea generației în creștere.), să valorificăm și prezența lor la liceu, importanța ce o aduc în educarea tinerei generații,să se mândrească cu nepoții lor. Dar ne-am dorit și să promovăm imaginea liceului”. Diana Ciocârlan a mai adăugat că aceste momente plăcute demonstrează cât de valoroase este relația dintre tineri și cei mai în vârstă și cât de mult putem învăța și inspira unii de la alții.
Petru Langa, directorul LT „M. Eminescu”, prezent la eveniment a mulțumit organizatorilor pentru un asemenea eveniment emoționant și a ținut să precizeze că deținem o adevărată comoară dacă avem bunici.
Bunicii au urcat pe scenă și au depănat amintiri din copilăria lor. „Ne jucam de-a mijatca, țurca. Cel mai preferat era jocul de-a războiul. Nu bănuiam că în 1992 aveam să trăim ororile unui conflict armat. Trebuie să-i ferim pe nepoții noștri de așa ceva”, a spus Vasile Lupu, avocat, epigramist și cantautor. Eugenia Vlădeanu i-a îndemnat pe nepoți să lase deoparte telefoanele și să se joace afară, să se bucure că au un cer azuriu deasupra capului.
Bunicii au mai prezentat și tema de acasă: recital de poezie și muzică, bucate pe care le-au pregătit cu multă dragoste.
Conform Biroului Național de Statistică la începutul anului curent, în Republica Moldova locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste. Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei a constituit 23,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2019, acesta a înregistrat o majorare cu 3 puncte procentuale.
Potrivit datelor statistice din numărul total al vârstnicilor, 359,7 mii de persoane erau femei (sau 60,1%), fiecare a treia persoană avea vârsta cuprinsă între 60-64 ani (32,6%). 60,1 mii (sau 10,0%) constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este în creştere continuă.
În ultimii cinci ani a crescut cel mai mult ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani – cu 8,5 puncte procentuale (de la 13,6%, la începutul anului 2019 până la 22,1% la începutul anului 2023).