Un grup de locatari ai căminului Școlii Profesionale din sectorul Dănuțeni s-a adresat cu o plângere către Primăria municipiului Ungheni, invocând mai multe probleme cu care se confruntă de ani buni. Printre nemulțumirile exprimate se numără creșterea semnificativă a tarifelor de chirie și servicii comunale, precum și lipsa sprijinului pentru reparațiile în locuințe. Locatarii au explicat că au fost încurajați să locuiască acolo cu promisiunea privatizării ulterioare, dar condițiile inițiale de locuit erau deplorabile.
Pentru a înțelege situația și ce soluții ar putea găsi, primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie, împreună cu reprezentații presei locale a avut o întâlnire cu aceștia.
Tarife exagerate la chirie și nicio investiție în lucrări de reparație
„Suntem indignați că ne-au ridicat plata pentru chirie, ce constituie în prezent 54 lei pentru metru pătrat. Tariful pentru chirie e foarte exagerat, la fel și serviciile comunale le plătim cu 20% mai mult ca agenții economici. Reparațiile în locuințe le-am făcut cu puterile proprii, fără niciun ajutor din partea școlii. Eu am cumpărat locuința în care trăiesc și am investit mult în ea. L-am procurat de la o profesoară de la această instituție, care, la rândul ei, a investit în acest spațiu”, a menționat Taisia.
„De la început, plata pentru chirie era simbolică, iar acum este una ieșită din comun. Plătim lunar pentru locuință între 4.000 și 5.000 de lei, fără serviciile comunale. Cu toate acestea, aceeași taxă este percepută și de la cei care vin să ia în chirie spații de locuit de la etajele 1-3, unde este un adevărat dezastru”, a adăugat Aliona, locatară.
Somații din partea administrației
Cei care trăiesc în căminul Școlii Profesionale au declarat că au fost somați că, în cazul în care nu vor accepta să încheie contract cu noul tarif, să fie dați afară. „Ce ne-a făcut cel mai mult să ne adresăm la primărie, a fost faptul că am fost somați, că în cazul în care nu încheiem contracte conform tarifului nou, vom fi dați afară din cămin. Am pleca de aici, dar cum rămâne cu investițiile pe care le-am făcut, căci avem împrumuturi de la bănci și persoane fizice”, a specificat o altă femeie care trăiește aici. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de cerințele stipulate în contract, unele din ele nejustificate după părerea lor. Mai mult ca atât au întrebat revoltați, unde merg banii ce se percep pentru chirie de ani buni, la care directoarea a răspuns că pentru a repara doar acoperișul e nevoie de foarte mulți bani. „Ca să putem repara un acoperiș, noi avem nevoie de mulți bani. La ziua de astăzi avem peste un milion de lei, mai exact, 1.100.000 de lei, cu toate că noi nu suntem datori să raportăm acești bani. Noi suntem conștienți că acești bani vor trebui să fie investiți în reparația edificiului, dar acoperișul nu costă 100 de lei, dar costă milioane”.
Administrația: ani la rând nu s-a ajustat tariful
Întrebată cum s-a ajuns la această taxă de 54 de lei metrul pătrat, Veronica Talpă, directoarea Școlii Profesionale, a argumentat în felul următor: „Fostul director Savin a micșorat acest coeficient în anii precedenți din considerentul că, condițiile erau așa cum erau. Aceste contracte, care în fiecare an ajung la Ministerul Educației, nu au mai fost acceptate cu această formulă de 17 lei metrul pătrat, reieșind din legea bugetului, care se schimbă în fiecare an. Am întocmit contractele cu noile tarife, dar ele nu s-au respectat de ani buni, și de aceea am somat locatarii să se prezinte ca să încheie și să semneze un nou contract. Noi avem legea în față și trebuie s-o respectăm. În campania electorală oamenilor li s-a promis că vor putea privatiza locuințele și de aceea ei nu vin să semneze contractele noi”.
Nimeni nu este învinuit
La rândul său, primarul Vitalie Vrabie a menționat că nu a venit să învinuiască pe cineva, dar să vadă ce se poate de făcut pentru a ieși din acest impas. „Am venit aici, deoarece sunt primarul municipiului Ungheni și vă reprezint pe toți, dar eu nu am la moment soluția și rezolvarea în buzunar. Trebuie să mă documentez foarte bine pentru a cunoaște, care sunt raporturile dumneavoastră cu proprietarul și vreau să vă garantez că voi fi de partea voastră, pentru că sunteți cei care vă aflați în dificultate. Să nu aveți frică, că veți fi dați afară din cămin. Noi o să sensibilizăm în mod civilizat structurile abilitate despre problema care există, pentru că nu aș dori ca nimeni să trăiască în asemenea condiții timp de 30 de ani. Voi încerca să conving Ministerul Educației să cedeze acest imobil, în condițiile în care, oricum, nu au studenți și nici pedagogi să vină să locuiască aici, astfel să permită celor care locuiesc de ani buni și au actele în regulă să poată privatiza spațiul locativ”, a specificat edilul.
Soluții de moment
Pentru a le mai ușura din povara locatarilor, primarul i-a îndemnat să rămână la tariful anterior de 17 lei pentru chirie, totodată să achite tariful pentru energia electrică și apă, doar când el va fi stipulat într-un calcul aparte, cu descifrările de rigoare, separat de chirie. Dânsul le-a garantat că își asumă acest lucru, până la soluționarea problemei în cauză.
În același timp, primarul Vrabie a îndemnat la răbdare și colaborare, asigurându-i pe locatari că nu vor fi dați afară din cămin și că se va face tot posibilul pentru a se găsi soluții satisfăcătoare.