De mai mulți ani piața agricolă a orașului a activat fără autorizare sanitar-veterinară din cauza condițiilor necorespunzătoare de comercializare a produselor alimentare. Luând act de această situație, administrația peții întreprinde acum acțiuni în vederea dezvoltării și modernizării halelor de comercializare a lactatelor și a cărnii. Restructurările în acest aspect îi nemulțumesc însă pe unii comercianți.
Aflându-mă într-o zi de piață în hala de carne, am fost abordată de unii vânzători, care și-au expus nemulțumirea vizavi de faptul că sunt impuși de administrația pieței să-și procure frigidere pentru păstrarea cărnii din cont propriu: ”Noi, cei juridic înregistrați, trebuie să procurăm frigidere, dar cei care vând producția lor proprie nu sunt obligați să facă acest lucru. Cum, adică, noi vindem carne, dar ei cartofi?”. Vizavi de problema respectivă Dumitru Malanciuc, șeful peței, vine cu următoarea explicație: „Ce ține de statutul juridic al vânzătorilor de carne este desigur o problemă. Fiecare din ei trebuie să aibă o legalizare respectivă. Referitor la acest lucru, noi am intervenit cu scrisori către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, dar lucrurile nu se schimbă nici într-un fel pentru producătorii agricoli. Pe de altă parte, cei care achiziționează carnea de la țărani vor să dețină monopolul, iar gospodarului care crește un porc acasă nu i se permite să vândă. Cum numai apare un vânzător din aceștia la piață, primii ar anunță poliția și sunt amendați îndată cu câte 1850 de lei. Întru îmbunătățirea condițiilor de păstrare și comercializare, administrația a decis ca cei care vând permanent carne în piață să procure de sine stătător frigider”, argumentează directorul pieței.
„Frigiderul costă 23 de mii de lei și nimeni nu ți-l păzește”, spune indignată Tatiana Arhiri, comerciantă. „Dorim sau nu, noi trebuie să plătim pentru toate, pe când condițiile trebuie să ni la creeze administrația pieței. Eu plătesc pentru loc, cumpăr frigider, dar dacă se întâmplă ceva cu mine, ce fac cu acest frigider, cine îmi întoarce cheltuielile”, se lamentează femeia. „Eu acum trebuie să plătesc pentru frigider și taxa de piață de 230 de lei. Lumina o plătesc tot eu, apa la fel, de curățenie tot eu trebuie să mă ocup, în caz de incendiu sau alte abateri, tot noi trebuie să achităm”, spune indignat un alt comerciant, Nicolae Șoltoianu.
Argumentele nu întârzie să vină și din partea directorului pieței. „Unii vânzători au procurat deja utilajele. Sunt instalate 8 frigidere, dar până la anul nou trebuie să fie procurate și celelalte, în total 24. Procurarea se face din contul vânzătorilor, deoarece din taxa de piață de 230 de lei nu ne putem permite să le procurăm noi. Dacă luam credite bancare, trebuie să majorăm taxa de piață, așa cum este la Bălți, unde constituie 450 lei. Referitor la siguranța acestor frigidere, nu este o problemă, avem rolete la ușă, în plus și paznicul are grijă de ele. Vizavi de consumul de energie electrică, practica a demonstrat, că pentru o zi de piață se consumă doar 13 kilovați”, concluzionează Malanciuc. O altă problemă pe care au invocat-o vânzătorii de carne a fost micșorarea spațiului de amplasare a meselor pentru comercializare. În această vedere gestionarul pieței a ținut să remarce că dacă în trecut erau 59 de mese, iar la sărbători 70, venitul era mai mare cu o taxă de 230 de lei. Odată cu instalare frigiderelor, vor fi doar 24 de mese, iar randamentul financiar va fi cu mult mai mic. Au fost procurate centralizat, să fie noi, funcționale și să aibă un aspect estetic, a mai completat directorul.
Cei care au abordat problema spun că se vor conforma cerințelor administrației peței doar cu anumite condiții. „Ce putem să facem, vom lua credit bancar. Chiar dacă ne permit să achităm în rate, nu este corect să ne oblige. Poate am fi de acord, dar să ne vândă și locul, dar nu ni se permite”, afirmă Nicolae Șoltoianu. Cu o concluzie în această privință a venit și Tatiana Arhiri: „În acest caz, noi, vânzătorii, vom fi nevoiți să mărim prețul la carne. Eu, de exemplu, nu-s decisă să plătesc atâția bani pentru frigider”.
Un contraargument vizavi de situația creată a avut din nou Dumitru Malanciuc, care a spus că comercianții cumpără un kilogram de carne vie cu 28 de lei, dar îl vând cu 90-95 și că ei nu sunt în pierdere.