Sfârșitul lui martie la Ungheni a fost de calitate. La Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din cartierul Vasilica a avut loc turneul cultural “din vremuri de departe, din vremuri de demult” al lui Nelu Lazar. „Cu invitați dragi, oameni de literatură și artiști folk și rock, în locații gazdă sufletiste și primitoare la Brașov, Galați, Ungheni (Republica Moldova), Iași, Piatra Neamț, Bistrița, București și înzecit cu sute de oameni, emoții și prietenii pe care le-am cules pe acest traseu… revin cu amănunte în curând… îmi planific să fac un film documentar despre această experiență împreună cu cei dintre voi care doresc să fie alături de acest maraton cultural în continuare…”, nota artistul pe pagina sa de facebook. Noi am profitat de ocazie și i-am luat un interviu ca să aflăm de ce a ales municipiul Ungheni ca să-și lanseze cartea, de când e îndrăgostit de artă, ce înseamnă folk-ul pentru el. Vă invităm să-l cunoașteți pe Nelu Lazar, cantautor, co-fondator de grupuri folk și rock, antreprenor, motociclist, om al muntelui.
— Domnule Nelu Lazar în cadrul unui turneu de muzică folk-rock prin 7 localități din România, ați decis să alegeți și municipiul Ungheni pentru a vă lansa cartea: ,,Din vremuri de departe, din vremuri de demult”. De ce anume Ungheniul?
— Am ales orașul dumneavoastră pentru că și la voi genul de muzică folk este îndrăgit, cântat și promovat. Acest lucru se produce grație doamnei Aliona Leșanu, care singură fiind îndrăgostită de muzică folk o transmite și discipolilor săi. Am ales localitatea dumneavoastră, deoarece muzica, arta sunt acele punți de legătură, care ne unesc. Acest turneu este o ocazie unică să adun prieteni, cunoștințe, noi prieteni din lumea artelor alături de mine, toți cei cu care sunt pe aceiași lungime de undă.
— De 20 de ani sunteți plecat din România în Statele Unite ale Americii, ce activitate ați avut acolo, peste ocean. Muzica folk și rock, creația au fost activitățile de bază?
— Am plecat de 20 de ani din țară în Statele Unite ale Americii, sunt stabilit cu familia acolo, am un job, mă ocup de antreprenoriat, dar de muzică, creație nu m-am lăsat. Am continuat să scriu versuri și să compun piese folk și peste hotare.
— De când ați început să scrieți versuri, să compuneți muzica?
— Scriu de prin anii 90, iar tematica este diversă. Am scris versuri despre prietenie, dragoste, cultură, operă folk, ce-mi reprezintă sentimentele și trăirile. Am scris 14 piese folk de dragoste, trăind acest sentiment frumos. Soția mea, Gena Lazar cântă și ea muzică folk, iar acest lucru și mai tare mă inspiră.
— De unde vine Nelu Lazar?
— Sunt născut în Piatra Neamț. Am făcut studii la Brașov, unde încă din anii studenției eram pasionat de creație, cultură, turism. Student fiind am fost membru al cluburilor de Turism Montan și Ecologie din Brașov ,,Floare de Colț” și ,,Clubul pentru Protecția Naturii și Turism”. Au fost ani interesanți, anii 90, productivi în aspect creativ. Multe piese folk au fost concepute în căminele studențești. În acea perioadă am creat piesele: ,,Zmeul muntelui”; ,,Din nou nebună”; ,,Oftat și rugă”; ,,Urcare coborândă” și altele.
— După cum spuneați cartea ,,Din vremuri de departe, din vremuri de demult” înserează versurile scrise pe parcursul anilor și acele manuscrise lăsate de bunicul dumneavoastră?
— Vreau să menționez că și bunelul meu a scris versuri, iar manuscrisele lui erau despre anii de pe front. Poate și acest fapt m-a făcut să mă deschid și să le las lumii. Îmi face plăcere să le distribui către voi și să ne apropiem în acest fel, să ne cunoaștem, să ne bucurăm de ce ne este dat, să ne înveselim, să ne întristăm pe alocuri citind acest volum de poezii. Să continuăm să trăim în pace, armonie și prietenie atât cât ne este dat.
— În ce localități ale României veți avea turnee și ce sentimente vă încearcă acum când ați revenit acasă?
— Mi-am propus să organizez acest turneu în Iași, Brașov, Galați, Piatra Neamț, Bistrița și București, pentru a retrăi emoția împreună cu fanii mei de altă data și cei de acum. Vreau să le ofer clipe plăcute, desprinse din poezia românească, muzica folk și rock.
— Ce mesaj aveți pentru cei îndrăgostiți de muzica folk și rock, pentru cei care scriu, creează muzică sau versuri?
— Muzica folk, în special e un gen aparte, e poezia cântată, e versul cântat, ce ține de versul scris, a-și veni cu o încurajare pentru tinerii poeți, oricine își creează o opera de artă, să le publice, să nu le țină în anonimat, așa cum le-am ținut eu 20 de ani. Doresc tuturor ce vor să creeze, succese mari, să o facă cum știu mai bine pentru a contribui la făurirea lucrurilor frumoase.