În data de 16 august, s-a desfășurat Forumul pedagogic Raional, unde s-au specificat totalurile anului de studii 2021-2022 și s-a discutat despre noile obiective pentru anul care urmează să înceapă în câteva zile.
În comparație cu 2021 stăm mai bine în anul acesta. Direcția de Educație Ungheni a înregistrat 35 de nominalizări la olimpiadele republicane. La acest capitol suntem depășiți doar de municipiul Chișinău și Bălți.
„Suntem aici pentru copiii noștri avem scopul de a-i inspira, pregăti, sprijini și să-i motivăm să-și trăiască viața cu sens. Noi din școală nu scoatem matematicieni, fizicieni, chimiști în primul rând noi scoatem oameni. Ei trebuie să se bucure de viață, să revină cu drag în școala unde au învățat. Suntem în perioada în care foarte mult criticăm și de regulă nu ne criticăm pe noi. Când vom începe de la sine și vom încerca să fim mai buni atunci lucrurile se vor schimba și în jurul nostru. Trebuie să formăm la copii competența de a citi în profunzime. Noi avem copii foarte buni, dar din cauza neatenției se întâmplă să piardă puncte la examene”, a declarat Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.
A fost menționat LT „Vasile Alexandrii” din Ungheni, instituție care a înregistrat cele mai bune rezultate la bacalaureat, dar și cele mai multe nominalizări la olimpiadele republicane. Totuși, în acest an niciun liceu nu a avut rata de promovare de 100%. Nu depășim media pe țară la examenul de bacalaureat, media pe raion fiind de 7,03 iar media pe țară este de 7,25.
Finanțarea rămâne o problemă a instituțiilor de învățământ
Finanțarea instituțiilor de învățământ este diferită la fiecare instituție în parte. Avem instituții care au buget de puțin peste un milion, dar și instituții ce au buget de peste 17 milioane lei. O mare parte din buget merg pentru achitarea salariilor cadrelor didactice, media pe raion fiind de 83%. Atestăm și instituții care atribuie 90% din buget pentru salarizare. Dar sunt și școli unde sunt prevăzuți din buget mai puțin bani. Spre exemplu, şcoala primară ,,Spiridon Vangheli” din oraşul Ungheni stă cel mai bine la acest capitol, ei atribuie 67,4% din totalul bugetar pentru salarii. Un alt aspect sunt și instituțiile preșcolare, aproape jumătate din acestea au mai puțin de 50 copii.
La eveniment au fost prezente Mariana Osadța, șefa Direcției Educație Fălești, și Valentina Tonu, șefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, Vadim Corostinschi, Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului Ungheni, Andrei Grițco, șeful Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat. Cu o prestație muzicală a venit și corpul profesoral al Școlii de Muzică Ungheni.