În 2020, când restricțiile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 au fost destul de dure, în tot raionul Ungheni au fost înregistrate doar 52 de cazuri de boli diareice acute. Era primul an de pandemie, când autoritățile ne-au rugat, apoi ne-au obligat să ne izolăm și să respectăm diverse măsuri de protecție și igienă ca să nu ne îmbolnăvim. Masca, dezinfectantul, distanțarea socială și spălatul pe mâini au fost principalele ingrediente, care ne-au protejat de alte infecții periculoase pentru sănătate.
Potrivit lui Nicolae Deliu, igienist în cadrul Direcției Centrului de Sănătate Publică (DCSP) Ungheni, frica de noul coronavirus ne-a făcut mai responsabili față de propria igienă. Pentru unii dintre noi spălatul pe mâini, în primul an de pandemie, a devenit aproape un tabiet, lucru absolut normal dacă ținem cont că mâinile curate sunt extrem de importante în prevenirea multor maladii infecțioase.
Dar, odată obișnuiți cu noul coronavirus, ne-am relaxat, așa că bolile au început să se înmulțească din nou în cel de-al doilea an de pandemie. Astfel, la Ungheni, în 2021, numărul cazurilor de boli diareice acute a crescut simțitor și a ajuns la 130 de îmbolnăviri.
Anul acesta s-ar putea să avem o situație și mai gravă, întrucât deja la mijlocul lunii martie, adică în doar 3 luni, în raion erau înregistrate 80 de cazuri.
„Cert este că odată cu retragerea COVID-19 ca prezență în fonul epidemiologic, sunt mai multe cazuri de boli diareice acute, ceea ce indică scăderea gradului de vigilență și respectare a măsurilor antiepidemice la nivel individual și comunitar, dar și de conștientizare a situației de risc existent”, susține epidemiologul Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul DCSP Ungheni.
Numărul cazurilor de gripă, mai mare în 2022
Însă nu doar bolile diareice acute au început să se înregistreze mai multe. Dacă în 2021, în toată țara aproape că nu au fost bolnavi de gripă, în sezonul rece al anului, mai exact în lunile ianuarie – aprilie 2022, 82 de oameni s-au îmbolnăvit. În aceeași perioadă, în 2021, la Ungheni a fost un singur bolnav.
Să nu uităm că în toamnă începe un alt sezon rece propice pentru răspândirea virusului gripal.
În primele 4 luni ale acestui an, la Ungheni au fost depistate și 39 de cazuri de tuberculoză. În principiu, nu este nimic grav că au fost depistate cazurile. Grav e că se îmbolnăvesc oamenii, explică specialiștii de la sănătate publică. Este cu un caz mai mult în comparație cu statistica pentru întreg anul trecut.
Deocamdată, în acest an, a fost înregistrat un singur caz de infectare cu enterovirus, față de 19 cazuri în 2021.
De ce s-au îmbolnăvit mai puțini oameni de diverse boli infecțioase?
Doi factori au fost determinanți, ne-a explicat epidemiologul Sergiu Talmaci. Fie oamenii au respectat mai bine măsurile de igienă și protecție pentru a nu se îmbolnăvi de COVID-19, fie le-a fost frică să meargă la medic, la spital și să fie testați pozitiv la noul coronavirus. Amintim că în multe cazuri, simptomele COVID-19 coincid cu cele ale altor boli infecțioase și numai după efectuarea unui test poate fi stabilit diagnosticul cu precizie.
Totuşi, specialiştii de la Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni susţin că incidența altor infecţii este diminuată considerabil pe fondul pandemiei COVID – 19. Însă acest lucru nu trebuie neapărat să ne bucure. Mulți oameni au evitat contactul cu medicii de frică să nu se infecteze cu Covid-19.
Analiza comparativă este în tabel.
Tabel. Numărul de cazuri de boli infecțioase
Editoră: Elena Cucu