Republica Moldova este în așteptarea a 236 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional și alte 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Ambele sume vor fi debursate până la sfârșitul acestui an. O spune prim-ministra Natalia Gavrilița. Potrivit șefei Executivului, situația bugetară până la sfârșitul acestui an este sub control, iar de anul viitor vor începe să dea roade politicile anticorupție implementate de noua guvernare, notează IPN.
Natalia Gavrilița spune că prioritatea Guvernului este rectificarea bugetului de stat pentru anul 2021, astfel încât să se asigure majorarea pensiei minime până la 2000 de lei începând cu 1 octombrie.
„Una dintre acțiunile noastre imediate va fi rectificarea bugetului, pentru a suplimenta aceste fonduri și pentru a reorienta cheltuielile de la programe care nu au fost executate la proiecte noi. Avem un angajament ferm de creștere a pensiei minime și va trebui să alocăm bani, chiar în acest an, pentru aceste majorări”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unei ediții speciale de la ProTV Chișinău.
Premierul spune că finanțările din extern sunt colacul de salvare al bugetului de stat în acest an. Guvernul mizează pe cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară anunțată de Uniunea Europeană și pe bani de la FMI.
„Situația bugetară pentru acest an este sub control. Avem vești bune din partea FMI, care va oferi Republicii Moldova 236 de milioane de dolari. Banii vor veni, sperăm noi, la sfârșitul lunii august. La sfârșitul lui septembrie vom negocia programul nou cu FMI și vom încerca să accesăm bani suplimentari. Sperăm să primim și 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Aceștia sunt bani care intră direct în buget și merg pentru finanțarea deficitului bugetar. Pe termen scurt, aceasta este strategia de finanțare”, a spus Natalia Gavrilița.
Gavrilița spune că Execuvitul nu va miza în exclusivitate pe bani din exterior, ci va asigura o relansare a economiei care să crească veniturile la bugetul de stat. Independența justiției și combaterea justiției vor transforma Republica Moldova într-un stat previzibil pentru investitorii străini, iar debirocratizarea va încuraja moldovenii să-și lanseze afaceri acasă, spune premierul.
„Pentru perioada 2022-2023, credem că acțiunile noastre ferme de combatere a corupției vor asigura acumulări adiționale în buget. În plus, restricțiile pandemice au dus la oficializarea activităților comerciale și veniturile din acest an au fost mai mari decât cele prognozate. În primele 6 luni ale anului, veniturile la buget au crescut cu 20%. În plus, vom stimula crearea locurilor de muncă pentru a avea venituri adiționale la buget”, a mai spus Gavrilița.
Aureliu Ciocoi a menționat cu o zi înainte de plecarea sa din funcția de prim-ministru interimar că Fondul de Rezervă al Guvernului și Fondul de Investiții sunt goale, iar prioritatea noului Executiv ar trebui să fie suplimentarea lor.