Starea de urgență instituită de Parlament reprezintă un regim juridic care nu va afecta viața cetățenilor. Instituirea stării de urgență a fost necesară pentru a oferi Comisiei pentru Situații Excepționale pârghii de rezolvare rapidă a crizei energetice. Sunt declarațiile premierului Natalia Gavrilița făcute în timpul unei emisiuni la televiziunea publică. Potrivit premierului, Republica Moldova nu poate accepta deocamdată prețul cerut de Federația Rusă care este același ca și prețul de piață, notează IPN.
Premierul Natalia Gavrilița spune că, prin instituirea stării de urgență, Republica Moldova începe procurarea gazului din surse alternative, fapt ce reprezintă un prim pas spre independența energetică a țării. Premierul spune că, deocamdată, condițiile Rusiei sunt inacceptabile.
„La moment, plătim Federației Ruse prețul de piață, de 790 de dolari per mia de metri cubi. Acum nu ni se oferă alt preț, decât cel de piață, este un preț chiar mai înalt decât unele alternative pe care le-am identificat în ultimele săptămâni. Vom începe să procurăm volume mici, pentru a stabiliza presiunea în țevi, dar pentru prima dată vom accesa gaze naturale din surse alternative. Este un lucru foarte bun pentru securitatea energetică a țării. Trebuie să ajutăm gospodăriile casnice, agenții economici să treacă de această iarnă, să compensăm o parte din creșterea prețului și să revenim ulterior la prețuri normale cu care ne-am obișnuit în trecut”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
Premierul spune că odată cu instituirea stării de urgență compania Energocom a fost mandatată să procure urgent gaze naturale. Imperativul acestei decizii a venit după ce în ultimele zile a scăzut considerabil presiunea din infrastructura de transport a gazelor naturale.
„Joi ne-am trezit sub pragul critic de 15,5 bari. De la începutul lunii presiunea era mică, dar am primit cantități din Ucraina și România care ne-au ajutat la menținerea presiunii, dar încă din 13 octombrie eram în regim de alertă. Acum am institut stare de urgență ca să putem procura gaze naturale din surse alternative. Este un regim de urgență tehnic, foarte limitat, nu este în regim care îngrădește drepturi, libertăți sau impune restricții. Este un regim strict juridic care permite luarea unor decizii rapide”, a mai spus Gavrilița.
Starea de urgență a fost instituită ieri de către Parlament pentru o perioadă de 30 de zile. Regimul special în care se află Republica Moldova nu va periclita desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.