O minunată sărbătoare va rămâne ziua de 23 mai 2023 în memoria elevilor și profesorilor de la școala primară din satul Năpădeni, raionul Ungheni. La fel și pentru oaspeții mult așteptați să vină în această localitate. Au fost întâlniți cu pâine și sare așa cum se cuvine: Olesea Dânga, Vlad Miros, Oxana Mardari, Rodica-Druță Hamuraru, Gutiera Prodan, Victor Ciobanu pentru a petrece împreună evenimentul cultural cu genericul „Năpădeni – vatră de dor”. Năpădeni este un sat așezat în inima codrului, pe unde trec râurile Ichel și Cula, cu oameni harnici și gospodari. Protagonista acestei sărbători a fost scriitoarea Marcela Șeptelici, băștinașă din acest sat, însoțită de o echipă de oameni, care creează frumosul: artiști și poeți. A revenit la propriile rădăcini doamna Marcela, drumul vieții a chemat-o la baștină, unde a fost invitată de către directoarea școlii, Larisa Jantovan, și întregul colectiv profesoral. Scriitoarea își amintește cu atâta duioșie de baștină, aceasta devenind tot mai scumpă. Anii ce trec lasă în istorie tot ce s-a construit nou, păstrând cu grijă ceea ce a fost frumos în trecut.
Este cunoscut faptul că cea mai mare bogăție pe care o poate lăsa omul după el este creația. Poeta a avut posibilitatea de a-și prezenta creația literară și expoziția de tablouri, picturi în ulei, efectuate de pictorul Simion Șeptelici, toate fiind expuse în cărțile sale.
Elevii au luat cunoștință cu multe momente interesante din perioada copilăriei altor generații. Valorile dnei Marcela, cuprinsă de sentimente mărețe, le-a nuanțat în cărți. Călătorind prin amintirile vieții, redând dragostea față de țară, de mamă, de copii, de baștină, precum și dorința de a trăi în pace și liniște scriitoarea Marcela Șeptelici meditează asupra sensului vieții, cine este omul și ce lasă în urma sa. Ca rezultat conchide că principalul nu sunt averile, ci educarea tinerei generații să fie bună și corectă educată, care cu demnitate să prelungească viața pe pământ. A pus accent pe calitățile omenești: cinstea, dreptatea. Fără ele viața își pierde din farmecul și frumusețea ei.
Au fost ascultate mesaje de o importanță colosală pentru generația de azi și pentru cea viitoare de a-și iubi țara, neamul de a fi un prieten adevărat, de a păstra valorile lăsate de bunici și străbunici. În povestirile sale Marcela Șeptelici a pus în valoare acel copac- „Pomul cu mere țigănești”. Evenimentele descrise din trecut copiii le pot compara cu cele de azi, devenind martori ai schimbărilor și transformărilor ce au loc pe parcursul timpului.
Pentru elevi a fost prima oară de a se întâlni cu artiști renumiți, poeți, compozitori, regizori, pictori. Am susținut bucuria elevilor exprimându-și emoțiile prin recitalurile extraordinare cu poezie și cântec. Dansul și voia bună ne-a unit într-o horă a copilăriei și prieteniei interpretată de artista Oxana Mardari.
Am admirat cu mândrie portul costumului național la copii, aceasta spunând de revenirea la tradițiile strămoșești. Prin aceasta am constatat o punte de legătură între generații unde s-a pronunțat autenticul.
Poezia cântată cu drag de interpreta Rodica Druță Hamurari, „Dor de baștină”, pe versurile Marcelei Șeptelici, muzică și aranjament al compozitorului Vlad Miros. A fost aplaudat cu căldură de consăteni acest cântec.
Ce poate fi mai frumos decât să-ți cânți satul natal cu dealuri pline de gălbenele, lunci și codri seculari, locuri pitorești. Dealul galben, cel mai mare și mai mândru deal – intrare în sat, pe care au denumit-o străbunii satului. La eveniment și-au expus emoțiile prin poezie și fiecare oaspete așteptat și invitați la eveniment. Copiii au avut de învățat lucruri frumoase simțindu-se într-o atmosferă de prietenie și de sărbătoare adevărată, această zi devenind în viața lor una de neuitat.