Acesta va fi elaborat de o echipă de consultanți CIVITTA. Am discutat cu ei despre ce înseamnă acest plan, ce beneficii are pentru municipiul Ungheni.
— Ce este un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și ce cuprinde acesta?
Definiția unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) acceptată pe scară largă în Europa și pe plan internațional potrivit documentului Linii directoare pentru: Dezvoltarea și implementarea unui PMUD (ed. 2) – Rupprecht Consult (editor) este următoarea:
„Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este un document strategic conceput pentru a satisface nevoile de mobilitate ale oamenilor și afacerilor lor din orașe și împrejurimi pentru o calitate mai bună a vieții. Se bazează pe practicile de planificare existente și ia în considerare principiile integrării, participării și evaluării”.
Un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) parcurge mai multe etape esențiale și anume:
Etapa 1 – pregătire și analiză: constă în luarea explicită a deciziei de a elabora acest document urmată de identificarea resurselor și a contextului de planificare. Tot în această etapă în care ne aflăm și în cadrul PMUD Ungheni se realizează identificarea principalelor probleme și oportunități din perspectiva tuturor modurilor de transport, utilizând un set adecvat de surse de date actualizate.
Etapa 2 – dezvoltare a strategiei împreună cu cetățenii și părțile interesate. Vom dezvolta o viziune pentru viitor pornind de la rezultatele analizei situației existente a mobilității. Tot acum vor fi definiți un set de indicatori și ținte strategice care să permită monitorizarea progresului.
Etapa 3 – Planificarea măsurilor este cea în care ne concentrăm pe ce o listă de măsuri din care vor fi selectate doar cele care contribuie cel mai bine la îndeplinirea țintelor și obiectivelor stabilite. Tot în această etapă măsurile vor fi separate în acțiuni descrise în detaliu, inclusiv costuri estimate, interdependențe și riscuri.
Etapa a patra – implementare și monitorizare se concentrează pe implementarea măsurilor și acțiunilor conexe, însoțite de o atentă monitorizare și evaluare. Întrucât aceasta implică adesea multe părți, coordonarea generală a procesului de implementare necesită o atenție deosebită.
— Ce a determinat nevoia de a elabora un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) la Ungheni și care este importanța lui pentru Ungheni?
— Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a municipiului Ungheni este elaborat prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova.
Comisia Europeană recomandă cu tărie orașelor europene de toate dimensiunile să adopte conceptul de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Prevederile acestor documente pot îmbunătăți calitatea generală a vieții rezidenților prin abordarea unor provocări majore legate de congestie, poluare fonică, siguranță rutieră, parcare și, nu în ultimul rând schimbări climatice. În Republica Moldova municipiile Cahul, Bălți și Edineț beneficiază deja de un asemenea document. PMUD al municipiului Chișinău se află într-o fază avansată de elaborare.
Beneficiile aduse de Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) sunt variate, punând accent pe planificarea integrată a mobilității și prioritizarea acțiunilor care contribuie semnificativ la creșterea calității vieții în orașe. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) devine astfel un instrument eficient pentru evidențierea acțiunilor necesare schimbarea repartiției modale, eliminarea problemelor de congestie și, promovarea modalităților de deplasare active și sănătoase.
— Care sunt principalele obiective pe care preconizați să le atingă PMUD în Ungheni?
— Obiectivul principal al unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este de a îmbunătăți accesibilitatea și de a oferi o mobilitate durabilă și de înaltă calitate întregii zone urbane funcționale.
Principalele sale obiective strategice sunt următoarele: ACCESIBILITATE: asigură că toți cetățenii au opțiuni de transport care le permit accesul la destinații și servicii esențiale; SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE: crește siguranța și securitatea în circulație; MEDIU: reducerea poluării fonice, a aerului, a gazelor cu efect de seră și a consumului de energie; EFICIENȚĂ ECONOMICĂ: creșterea rentabilității și eficienței transportului de persoane și mărfuri; CALITATEA MEDIULUI URBAN: contribuie la creșterea calității și atractivității mediului urban în beneficiul cetățenilor, economiei și societății în general.
— Cum coordonați eforturile cu autoritățile locale pentru a elabora un plan cât mai eficient?
— Pornind de la identificarea prealabilă a factorilor interesați, validați ulterior prin consultare cu autoritatea contractantă, au fost selectați actorii locali relevanți, în vederea implicării lor active în procesul de elaborare al PMUD Ungheni. Astfel, s-a format un Grup de Lucru și un Consiliu Consultativ, ambele alcătuite din reprezentanți ai autorităților publice locale și ai instituțiilor relevante cu care avem consultări regulate și un dialog deschis. Aceste structuri sunt implicate în întâlniri de lucru cu scopul de a valida și detalia analiza, viziunea, scenariile, precum și planul de acțiune din cadrul documentului. Apreciem contribuțiile valoroase și întrebările provocatoare adresate de acești parteneri, elemente esențiale pentru conturarea unui document care să răspundă cu acuratețe nevoilor populației.Planificarea participativă este o condiție prealabilă pentru ca oamenii să poată beneficia de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și de politicile pe care le promovează. Implicarea precoce și activă a factorilor interesați face mai probabilă asumarea planului și sprijinul public, reducând astfel riscurile politice și facilitând implementarea.
— Care sunt potențialele impacturi e economice pozitive ale unui sistem de transport urban durabil?
— Un sistem de transport rentabil, eficient și sustenabil oferă deschidere contribuie la deschiderea mai bună a oportunităților internaționale de colaboare, și, în timp, la accesarea unor piețe de desfacere internaționale sau chiar globale.
— Ce schimbări ați propune în infrastructură pentru a susține mobilitatea durabilă la Ungheni?
— În prezent, analiza situației existente din municipiul Ungheni se află într-o fază preliminară, așa cum a fost prezentată și în cadrul ședinței din 29.11.2023. Această etapă va fi precedată de cea de elaborare a viziunii și a scenariilor de mobilitate. Propunerile privind intervențiile în infrastructura de transport a municipiului Ungheni, în vederea optimizării deplasărilor persoanelor și mărfurilor în teritoriu vor fi formulate și diseminate în etapele viitoare.
— Cum va contribui planul la reducerea emisiilor de carbon și la crearea calității mediului în Ungheni?
— Tendința predominantă a Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) este de a investi în modurile de transport de persoane mai puțin poluante sau nepoluante, transportul public sau cel cu bicicleta. Scopul este de a a le face mai eficiente și atractive, reducând astfel treptat gradul de utilizare al automobilului personal. De asemenea, se impune înlocuirea treptată a flotei de transport public cu unele cu normă de poluare redusă.
În același timp, PMUD vizează creșterea eficienței transportului de mărfuri, promovând utilizarea unor moduri de transport mai puțin poluante. Soluțiile propuse vor fi, desigur, adaptate la particularitățile contextului local.
— Comunitatea locală va fi implicată în elaborarea acestui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă? Dacă da, în ce mod și cât este de importantă participarea oamenilor / locuitorilor în elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)?
— Participarea activă a comunității locale este esențială în procesul de elaborare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). După cum precizam anterior, încă din faza incipientă a elaborării acestui document, s-a format un Grup de Lucru și un Consiliu Consultativ, ambele alcătuite din reprezentanți ai autorităților publice locale și ai instituțiilor relevante cu care avem consultări regulate.
În paralel, demersurile noastre de cunoaștere a preferințelor și nevoilor de deplasare a populației municipiului Ungheni și a localităților învecinate, includ lansarea online a chestionarului de mobilitate. Chestionarul de mobilitate are ca scop identificarea comportamentului de deplasare și preferințelor de mobilitate a locuitorilor din municipiul Ungheni, în vederea identificării unor soluții contextualizate pentru configurarea unui sistem de transport eficient conectat cu localitățile învecinate, incluziv și cu impact redus asupra mediului.
Acesta este poate fi completat anonim, pe pagina oficială de social media a Primăriei municipiului Ungheni. Corelarea rezultatelor analizelor consultanților cu interpretarea rezultatelor chestionarului, ne ajută să obținem o perspectivă completă asupra situației din teritoriu. Acest proces fundamentează deciziile luate în cadrul PMUD.
— Ce inițiative pentru educația și conștientizarea comunității în ceea ce privește mobilitatea urbană durabilă propuneți?
— Activitățile și evenimentele desfășurate în cadrul proiectului deja beneficiază de o vizibilitate crescută, fiind promovate pe pagina oficială de social media a Primăriei municipiului Ungheni.
În același sens de a familiariza publicul larg cu conceptul de Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), cu modul său de aplicare, respectiv cu rezultatele obținute de alte orașe, vom distribui în mediul online materiale informative prezentând modele de bune practici din domeniul mobilității urbane, cu scopul de a inspira și ghida locuitorii și autoritățile locale din municipiul Ungheni.