Se pare că deciziile adoptate în cadrul şedinţelor aleşilor locali în cadrul Consiliului orăşenesc Ungheni, al Consiliului Raional Ungheni sunt mai importante decât cele din consiliile săteşti. Cel puţin aceasta înţelegem după valoarea indemnizaţiei achitate pentru munca consilierului în instituţiile menţionate. Conform legii cu privire la statutul alesului local, consilierul care a fost invitat la şedinţa consiliului şi a participat la ea i se restituie cheltuielile aferente şi i se acordă o indemnizaţie pentru fiecare zi de participare la şedinţa consiliului în mărime de cel puţin 2 salarii minime.
Potrivit secretarului Consiliului Orăşenesc Ungheni, Tudor Gavriliuc, cei 27 de aleşi locali primesc pentru participare la şedinţele ordinare, extraordinare, comisiile de specialitate – 702 lei. Indemnizaţia respectivă a fost majorată cu doi ani în urmă, atunci consilierii ridicau peste 500 de lei.
Cei 35 de aleşi din cadrul Consiliului Raional Ungheni, pentru munca depusă în cadrul comisiilor de specialitate şi a şedinţelor ordinare, extraordinare, au o indemnizaţie de 720 de lei. La sfârşitul anului 2007, consilierii au votat o decizie despre majorarea indemnizaţiei de la 10 salarii minime, la 20. Ulterior, în anul 2012 aleşii au considerat că 360 de lei e prea puţin pentru munca pe care o depun în folosul raionului. Dânşii au decis să majoreze indemnizaţia de consilier, de la 20 la 40 de salarii minime. Un salariu minim constituie 18 lei. Deci, la moment aleşii care participă atât la şedinţele comisiilor de specialitate, cât şi la cele ordinare sau extraordinare ridică 720 de lei, dacă participă doar la şedinţa în plen – 360 de lei, iar dacă este prezent doar în şedinţele comisiilor de specialitate nu i se plăteşte nici un leu.
La Bumbăta, primarul Dumitru Paladi zice că aleşii locali ridică o indemnizaţie pentru participare la şedinţă de 150 de lei. Dânsul consideră că aleşii locali trebuie să fie activi la orice şedinţă, să lanseze propuneri de îmbunătăţire a activităţii instituţilor publice, a primăriei, să se pronunţe prin vot la orice şedinţă: „Nu e corect ca un consilier să spună că se abţine de la vot sau, în genere, să nu participe la acest proces, dar să i se plătească”.
În consiliile săteşti, aleşii locali, la fel ca şi cei de la oraş, adoptă decizii despre alocarea mijloacelor financiare, implementarea proiectelor investiţionale, etc. Doar că munca lor este remunerată diferenţiat.
Bunăoară, în Agronomovca, din spusele contabilului-şef Vasile Stadnic, indemnizaţia consilierului comunal constituie 36 de lei, plata minimă reglementată de lege. Dar deocamdată niciun ales local, după validarea mandatului, nu şi-a primit plata pentru contribuţia adusă în cadrul şedinţelor. „Nu sunt bani. Vom achita în anul care urmează”, afirmă contabilul.
Ecaterina Chitoroagă, secretara Consiliului Oraşenesc Corneşti, menţionează că indemnizaţia consilierului pentru participarea la şedinţă este de 150 de lei, iar pentru cea extraordinară nu se achită. Cu doi ani în urmă, plata a fost majorată cu 50 la sută. 200 de lei se plăteşte consilierilor locali din Boghenii Noi. Contabila-şefă, Maria Margarint, spune că odată cu constituirea noului consiliu a fost adoptată decizia despre majorarea indemnizaţiei, de la 162 la 200 de lei. Potrivit sursei, indemnizaţia se achită la timp.
O abordare mai inspirată au avut-o aleşii din cadrul Consiliului Comunal Alexeevca. Maria Motelico, contabilă-şefă, spune că a fost adoptată o decizie pentru ca indemnizaţia de consilier, în sumă de 180 de lei, care urma să o primească pentru fiecare şedinţă din vara lui 2015 şi până la sfârşitul anului, să o doneze pentru realizarea unui scop nobil: „Din suma adunată de 4500 de lei am amenajat în sat trei opriri auto, să nu stea oamenii în ploaie sau ninsoare”.
În primăriile cu un număr mai mare de populaţie, indemnizaţia achitată consilierilor nu depăşeşte suma de 300 de lei. De exemplu, în comunele Pârliţa şi Sculeni, indemnizaţia a fost majorată de la 200 la 300 de lei.
Unii consilieri consideră că indemnizaţia ar fi prea mică, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea comunităţii. Cică şi cei 700 de lei care se achită o dată la o lună-două, nu este o sumă atât de mare. Alte surse menţionează că în lumea civilizată, pentru o oră de lucru se achită 7-10 dolari, în dependenţă de munca prestată. La noi, însă, unele şedinţe ale consiliilor locale, raionale durează chiar şi jumătate de oră, dar plata rămâne bătută în cuie.