Cum mai poate fi descrisă SRL „Agrosfera-BM”, Pârliţa, altfel decât o gospodărie agricolă model, cu o istorie de dezvoltare de succes, un exemplu elocvent de menţinere în condiţiile deloc uşoare a unei afaceri în domeniul agrar? Este administrată de o persoană puternică, Nicanor Buzovoi, care posedă toate secretele pentru conducerea unei întreprinderi, pentru ca să deţină întâietatea în raionul Ungheni de-a lungul anilor, dar şi să ocupe primele poziţii la cultivarea grâului, porumbului, florii-soarelui în republică.
Săptămâna trecută, când am vizitat această gospodărie, toți membrii colectivului erau antrenaţi în activitatea lor obişnuită.
Despre bogăţia SRL „Agrosfera-BM”
Pe Nicanor Buzovoi l-am găsit în faţa calculatorului, în biroul său. Era în căutarea unor idei de amenajare a unui teren de tenis de câmp. Unde şi cum, la acest subiect, ne vom opri mai detaliat în continuare. Cea mai mare bogăţie, cu care se mândreşte SRL „Agrosfera”, oricât de banal ar suna, sunt totuşi oamenii. Apoi mijloacele de producere care, folosite eficient, dau rezultate îmbucurătoare. Chiar dacă agricultorii din toată ţară se plâng de lipsa precipitaţiilor, de arşiţă, se pare că acest lucru nu-l prea sperie pe Buzovoi. Aici se pot mândri cu lanuri de grâu de toamnă, anul acesta sunt 1018 hectare, bine îngrijite, unde la timp şi corect a fost folosită tehnologia intensivă de cultivare. Da, recolta va fi ceva mai joasă ca în anul trecut. Au preconizat peste 6 tone la hectar, dar se adună aproximativ 3,6 tone de boabe. „Vom vedea până la urmă, căci acum ne-a rămas să strângem roada de pe cele mai bune masive”, spune cu încredere Nicanor Buzovoi.
În schimb, porumbul arată foarte bine, căci ploaia de la sfârşitul săptămânii i-a dat posibilitatea să crească. Agricultorii de aici aşteaptă o roadă de vreo 10 tone la hectar, cu toate că în anii precedenţi au recoltat și câte 12 tone. Această cultură ocupă 541 de hectare. Şi lanurile de floarea-soarelui, aşa cum arată la moment, dau speranţe că vor aduna o roadă bună în hambare. „Aici sunt mai multe nuanţe care trebuie luate în calcul: cum şi când s-a semănat, ce fel de premergători au fost, cum au fost efectuate lucrările de îngrijire”, spune Buzovoi. Suprafața cu floarea-soarelui, la fel, e de 541 de hectare.
Am vorbit și cu agronomul gospodăriei, Larisa Cardaniuc, care în timpul secerișului permanent se află în câmp. Dânsa spune că anul acesta este unul foarte dificil pentru agricultură: „Suntem afectaţi de secetă, motorina este foarte scumpă, la fel și piesele de schimb. Dar pentru noi cel mai important este să avem o roadă bună la hectar”. Pentru ea, plantele sunt ca nişte copii, care au nevoie de îngrijire, de atenţie, să li se ofere toate condiţiile bune pentru creştere.
Despre investiţii, crearea locurilor de muncă şi salarii
Despre un rezultat bun şi o productivitate înaltă a muncii nu se poate vorbi dacă nu se investeşte în baza tehnico-materială. Acest lucru este bine punctat în această gospodărie. Dacă anul trecut aici a apărut un tractor de 340 cai putere, dar şi o semănătoare, de producţie americană, apoi în anul curent s-a mai procurat un tractor de peste 200 cai putere, o secerătoare pentru floarea-soarelui, două pluguri reversibile. Toate au fost procurate din economiile întreprinderii. Tehnica modernă mult ajută. Iată, bunăoară, ce spun specialiștii: un tractor performant a permis înlocuirea a 8 echipe de muncitori antrenaţi la semănatul cerealelor. Investiţiile încet, dar sigur se răscumpără. Acum un tractor cu cultivator sau cu semănătoare are un randament de până la 100 de hectare pe zi, iar într-o săptămână – și până la 500 de hectare. Aceasta nu înseamnă că oamenii stau cu frica în sân că vor pierde locurile de muncă. În această gospodărie aşa ceva nu se va întâmpla niciodată. Aici activităţi se găsesc pentru fiecare muncitor. Doar să dorească să muncească. „Este o mare greşeală atunci când se spune că odată cu tehnică nouă oamenii nu vor putea fi antrenaţi în muncă. De fapt, mulți dintre ei, pur și simplu, nu vor să muncească, iată care este problema noastră. Dacă aş şti că avem braţe de muncă, fiţi siguri, că astăzi avem posibilitatea să creăm în jur de 1000 de locuri de muncă”, spune Nicanor Buzovoi. Nu se pune problema nici în remunerarea muncii, căci în medie un agricultor ridică un salariu lunar de aproximativ 4000 de lei.
Pentru crearea locurilor de muncă, dar şi ca o diversificare a activităţii întreprinderii, anul acesta aici a fost construită o seră. Chiar îţi bucură ochiul straturile bine îngrijite de castraveţi, roşii, vinete, ardei graşi. Dacă se va demonstra că investiţia este una avantajoasă, aici sunt gata în următorii ani să construiască sere pe o suprafaţă de câteva hectare.
Cel mai tânăr combiner, care munceşte mai puţin de 3 luni pe câmpurile gospodăriei este Ruslan Pavlinciuc. Dânsul e bucuros că a reuşit să se stabilească acasă, alături de familie, după câţiva ani buni de muncă petrecuţi în Rusia.
În căutarea pieţei de desfacere
Recent a fost angajat un specialist care studiază piaţa autohtonă de desfacere a producției agricole, dar şi cele din ţările învecinate. Se preconizează ca legumele din Pârliţa să fie vândute şi în România, dar poate va fi preluat exportul lor şi în ţările CSI, aşa ca altă dată. Nicanor Buzovoi nu vede o problemă în comercializarea producției pe piaţa europeană. Grâul, până nu demult, a fost exportat în România, rapiţa – în Bulgaria, floarea- soarelui – în Turcia. Acum sunt în căutarea potenţialilor cumpărători pentru 2000 de tone de porumb. Sunt purtate tratative cu turcii, bulgarii, polonezii. În plus, reprezentantul gospodăriei va face parte din delegaţia care va întreprinde o vizită de lucru în Belarus. Desigur, și aceasta este o oportunitate pentru descoperirea unor noi pieţe de desfacere. De acest lucru, intensiv, începând cu anul curent, se ocupă Andrei Buzovoi.
Despre odihnă, împlinire, planuri de viitor
După ce am fost pe câmp, am avut ocazia să ne odihnim puțin într-un foişor, lângă o piscină recent construită. Toate acestea, dar şi alte condiţii de odihnă pentru angajaţi şi copiii lor, încearcă se creeze Nicanor Buzovoi, la fosta tabără de odihnă de la Zăzulenii Noi. Anume aici deja al doilea an consecutiv colectivul întreprinderii face bilanţul anului agricol, dar agricultorii au parte şi de odihnă. O echipă întreagă de muncitori lucrează de zor. „Iată a fost construită câte o anexă la toate cele 10 căsuţe de vacanţă, aici vom avea un teren de sport multifuncţional, acolo va fi amplasat încă un foişor, iar aici va fi o terasă, lângă un cuptor şi un grătar”, explică în cele mai mici detalii gazda. Speră că la vara viitoare, aici se vor odihni peste 100 de copii în trei ture.
Mai bine de 45 de ani Nicanor Buzovoi are un orar bine stabilit: trezirea la ora 5.00 pe timp de vară, iarna – la 6.00, iar la 6.30 deja este în câmp. Doar anume aşa poţi fi la curent cu toate problemele care trebuie rezolvate în gospodărie sau au fost deja rezolvate. Apoi se ocupă cu chestiuni de perspectivă: analize, planificări, vânzări. „Nu poate să fie așa ca într-o zi să fii în colectiv, iar mâine în altă parte. Oamenii permanent trebuie să simtă că eşti alături de ei, doar aşa vei obține o productivitate mare a muncii. Agricultura nu te aşteaptă, dacă azi dorești sau nu dorești să faci ceva, dacă poţi sau nu poţi… De nu ai făcut astăzi, atunci mâine nu mai recuperezi nimic. Sunt un conducător sever, în ce privește munca și procesul de producere, dar ca om, sunt ca oricine altul, înțelegător și bun la inimă, mă cunoașteți cu toţii”, spune Nicanor Buzovoi.
Dânsul se consideră o persoană împlinită, iar ceea ce îşi doreşte cu desăvârşire este ca să-şi vadă cei patru nepoţi sănătoşi, cu studii şi, desigur, să crească un moştenitor destoinic pentru a fi conducătorul de mâine al SRL „Agrosfera-BM”.