Natura, vremea, dar, mai des, homo sapiens ne fac atâtea surprize, încât abia de reușești să te întorci. Acum vom reveni la problema fântânilor, a căror soartă, judecând după adresările la redacție, nu este de invidiat. În primul rând, nimeni nu le mai curăță, în al doilea rând, vara seacă, în al treilea rând, când plouă le umple apa, după care ar trebui curățate, în al patrulea rând, ar fi fântâni la marginea satelor, lângă ele se află terenuri arabile care sunt tratate cu erbicide contra buruienilor – acum nimeni nu mai dorește să iasă în câmp cu sapa la prășit.
Anterior, pe toate problemele legate de calitatea apei din fântâni, numărul acestora, starea lor, aveai posibilitatea să afli răspuns la Centrul Sănătate Publică, dar acum, datorită optimizării sau reformelor, răspunsul, după cum ne-a sugerat managerul Alexandr Cornei, ar trebui căutat direct la primăriile localităților rurale. Cei de acolo, la rândul lor, ar trebui acum să verifice calitatea apei după inundarea unor fântâni în timpul ploilor. Pentru a face acest lucru, oamenii trebuie să contacteze instituția menționată și să depună o cerere. Desigur, serviciul este contra plată.
Cu toate acestea am decis să-mi încerc norocul și am întrebat un specialist care, așa cum am spus de mai multe ori, știe totul despre apă, atât despre cea de la robinet, cât și din fântâni – acesta este medicul igienist Serghei Malenda. Știu că apa nu mai este prerogativa lui, totuși el a explicat că în sate o fântână este considerată publică dacă este situată pe stradă și este folosită de mai multe gospodării. Astfel de fântâni trebuie înregistrate de primării și ar urma să aibă grijă de ele, să efectueze curățarea și dezinfectarea, așa cum făceau în urmă cu câțiva ani.
În ceea ce privește utilizarea erbicidelor în câmpuri și grădinile care nu sunt departe de fântâni, el a făcut referire la un exemplu de acum 4 ani. Cică, un locuitor al satului Alexeevca chiar s-a plâns la Centrul Național pentru Sănătate Publică referitor la tratarea grădinii din apropiere cu îngrășăminte. Experții ungheneni s-au dus acolo, au luat apă pentru analiză din două fântâni și nimic nu s-a confirmat, nu au găsit pesticide în apă. Care ar trebui să fie zona de protecție sanitară a fântânilor? Anterior, ar fi fost de 50 de metri, iar acum trei ani a fost redusă la 30.
Apropo, vom discuta cu primarul comunei Alexeevca, Vitalie Bujor, despre fântâni. În ceea ce privește cazul recent referitor la utilizarea îngrășămintelor în satul lor și nemulțumirea stăpânului fântânii, sursa a explicat că s-a aplicat fertilizarea foliară, ceea ce nu afectează calitatea apei, mai ales că în majoritatea fântânilor apa este tehnică și nu e bună de băut, în plus, multe case din sat sunt conectate la apeduct. Apa din Prut este mult mai curată decât în fântânile din sate, mai ales acum, după ploile abundente.
Cred că problema privind calitatea apei, starea fântânilor este mult mai acută decât ni se pare. Cu regret, din câte înțeleg, nu există planuri pentru a o rezolva.