Cam aşa arată parcul de lângă Palatul Culturii din oraşul Ungheni, numit şi parcul francez, după ce se odihnesc petrecăreţii. Imaginile despre parcul abundat în gunoi au fost surprinse de ungheneanul Dorin Guţu, lunea trecută.
Chiar dacă sunt instalate câteva lăzi pentru depozitarea gunoiului, ele sunt arhipline, iar mizeria este împrăştiată de maidanezi pe o rază de câţiva metri. Vorbim mult despre salubrizarea urbei, despre selectarea gunoiului, iar după imaginile din poză se pare că acest serviciu în parc încă nu a ajuns. Plasticul, hârtia, deşeurile menajere – toate îşi fac loc în pubelele vechi sau jos, aruncate în iarbă uscată şi necosită de ceva timp.
Cine este responsabil de ordinea şi salubrizarea spaţiilor verzi, este întrebarea care şi-o pun de fiecare dată cei care vin să se odihnească în timpul liber în parc? La fel, unii ungheneni au remarcat că chiar dacă sunt atâtea spaţii verzi, ele în mare parte par a fi neîngrijite, iarba nu este cosită, iar deşeurile menajere nu sunt colectate la timp. „Ar fi trebuit să luăm exemplu de la alte ţări, unde oamenii ies la iarbă verde, se odihnesc civilizat, în ambianţă cu natură. La noi nu ai unde să te duci, chiar dacă au fost instalate câteva grătare de către unii agenţi economici în această zonă, autorităţile nu fac nimic”, spune Dumitru Corlăteanu, locuitor de pe strada Bălcescu.
De spaţiile verzi este responsabilă ÎM „Servicii Comunale Ungheni”. Ghenadie Ciobanu, administratorul întreprinderii, spune că nu există un grafic stabilit de evacuare a gunoiului, iar pubelele se golesc doar la… necesitate. În plus, săptămâna aceasta gunoiul nu a fost evacuat pentru că şoferul de la maşina de evacuare a deşeurilor se află în concediu. Păi atunci lăsăm totul baltă dacă cineva din personal este în concediu: nu avem apă, pentru că operatorul de la staţia de pompare e în concediu, nu avem lumină în casă, că dispecerul de la reţelele electrice este în concediu…
Despre serviciul de selectare a gunoiului nici nu poate fi vorba în parcul francez, căci, după cum a remarcat administratorul, oamenii oricum nu vor ţine cont de aceasta.
Totodată, autorităţile locale au scopuri măreţe. În planul de activităţi ele au identificat şi înscris o astfel de măsură: îmbunătăţirea spaţiilor verzi existente şi amenajarea de noi spaţii verzi, precum şi locuri de agrement. În parcul francez ar putea să apară un mini-sat de vacanţă, cu amenajarea drumurilor de acces, construirea a 30 de locuri de cazare în căsuţe ţărăneşti, a unui pavilion acoperit cu 90 de locuri, a unei scene pentru dansuri, dar şi amenajarea grupurilor sanitare şi a unui stand cu vânzarea produselor meşterilor populari din zonă. Doar că de la idee până la realizare este un drum lung, proiectul gândit de către responsabilii de la Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Durabilă Locală şi Regională aşa a şi rămas doar pe suport de hârtie. De notat că, încă în anul 2011 se dorea realizarea acestui proiect în urma unui parteneriat public-privat, iar conform unor calcule a fost estimat la peste 2 mln. euro.
Apropo, despre acest proiect a vorbit şi Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, într-un interviu acordat în luna iulie, menţionând că ar putea fi realizat în cadrul unui parteneriat comun între ţările europene şi cele estice.
Până la realizarea planurilor măreţe mai este timp, dar salubrizarea şi întreţinerea în ordine a parcului francez nu aşteaptă.