Deputatul PAS, Radu Marian, propune moratoriu la construcția stațiilor PECO timp de șase luni, timp în care autoritățile vor stabili criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații. Totodată, un proiect de lege înaintat de parlamentar elimină taxa fixă de licențiere a importului și comercializării cu ridicata a produselor petroliere și interzice revânzarea angro. Companiile petroliere care vor încălca legislația din domeniu riscă amenzi de zece ori mai mari ca în prezent, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, Radu Marian a declarat că saltul uriaș al cotațiilor petroliere pe piața internațională se răsfrânge și la prețurile la benzină și motorină din Moldova, iar consumatorii sunt nemulțumiți pe bună dreptate. „Chiar dacă nu putem influența cotațiile internaționale, ce putem face este să impulsionăm concurența și eficiența pe piață. Din păcate, mai multe companii petroliere, în special cele mai mari, refuză să concureze sub prețul plafon stabilit de ANRE. Asta chiar dacă există companii mai mici care stabilesc prețuri cu 30-40 de bani mai puțin decât prețul maxim”, a explicat deputatul PAS.
Potrivit lui, numărul excesiv de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. În orașe, în special în Chișinău, sunt benzinării la fiecare pas, iar asta nu are niciun sens din punct de vedere economic. Moratoriul se va aplica pe șase luni, iar între timp autoritățile vor stabili criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.
Cât despre eliminarea taxei fixe de licențiere a importului și comercializării cu ridicata a produselor petroliere, deputatul spune că această taxă, în mărime de 260 de mii de lei anual, a fost introdusă ca o barieră de intrare pe piață pentru importatorii mai mici. Și astfel, reprezintă un obstacol pentru concurența liberă pe piață. În schimbul taxei fixe, se propune introducerea unei taxe de import de 10 lei per tonă.
În opinia parlamentarului, majorarea amenzilor va duce la responsabilizarea operatorilor de pe piață. Or, în acest moment, amenzile aplicate companiilor sunt de la trei mii până la maxim 15 mii de lei, o sumă simbolică în comparație cu veniturile de sute de milioane de lei pe care le înregistrează multe din aceste companii, dar și în comparație cu potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea regulilor de joc.
Referindu-se la interzicerea revânzării angro, Radu Marian a declarat că în 2017, Parlamentul a votat un amendament al deputatului democrat Vladimir Andronachi, care a permis oricărui participant de pe piață să achiziționeze pe teritoriul ţării produse petroliere pentru a le vinde. Companiile mari și-au consolidat puterea, odată ce pot vinde angro carburanți altor concurenți de pe piață, iar mulți importatori mici au dispărut. Potrivit lui, în acest răstimp, numărul titularilor de licență a scăzut cu 40%, de la 37 de importatori în 2018, la doar 22 în 2020. Prin această prevedere, se propune revenirea la formularea legii din 2018, astfel încât vânzarea angro să se facă doar către consumatorilor finali.