Un nou tip de act de identitate va fi eliberat cetățenilor moldoveni. Este vorba despre cartea de identitate, care va corespunde rigorilor europene din domeniu. Prevederile se conțin într-un proiect de lege prezentat pentru consultări publice, transmite IPN.
Potrivit proiectului, titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. Actualmente cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și în Turcia. Odată cu punerea în circulație a cărții de identitate, în care vor fi integrate datele biometrice ale titularului, va fi posibilă extinderea listei statelor în care cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de dreptul la libera circulație în baza acestui act de identitate.
Inițiativa propune excluderea din conținutul tuturor tipurilor de cărți de identitate, de buletine de identitate și de permise de ședere a datelor referitoare la domiciliul și/sau reședința temporară a titularului, urmând ca aceste date să fie disponibile în format electronic prin mecanisme de interoperabilitate pe platforma guvernamentală „MConnect” între Registrul de stat al populației și cele ale autorităților publice, precum și prin asigurarea accesului la aceste date din Registrul de stat al populației de către persoanele juridice de drept public și de drept privat.
Alegătorul va prezenta actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru înregistrarea prezenței acestuia la votare și verificarea înscrierii în lista electorală de bază. Ștampila cu mențiunea ce confirmă efectuarea votării în ziua scrutinului electoral nu se va mai aplica pe fișa de însoțire sau pe buletinul de identitate provizoriu, așa cum este în prezent.
Din data intrării în vigoare a modificărilor legislative, cărțile de identitate, precum și toate tipurile de buletine de identitate și de permise de ședere se vor elibera fără fișa de însoțire care făcea dovada domiciliului/reședinței temporare. Cele aflate deja în circulație vor fi considerate nule de drept, pe motiv că informația cu privire la adresa nouă de domiciliu/reședință temporară se va actualiza ca urmare a prestării serviciului respectiv doar în Registrul de stat al populației, fără aplicarea mențiunilor respective pe fișele de însoțire eliberate anterior.
Potrivit proiectului, toate tipurile de buletine de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova până la data emiterii primei cărți de identitate – buletinul de identitate, buletinul de identitate electronic, buletinul de identitate provizoriu – se consideră valabile potrivit termenului de valabilitate al acestora dacă nu intervin situații în care potrivit prevederilor legale acestea devin nevalabile.