Guvernul a aprobat ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind participarea Republicii Moldova la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+). Este pentru prima dată în istorie când Republica Moldova va avea acces la aceste fonduri și va putea beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, acest acord reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, având ca scop principal îmbunătățirea oportunităților de angajare și promovarea inovării sociale în Republica Moldova.
Prin participarea la programul EaSI, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar și tehnic pentru implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, incluziune socială și reducere a sărăciei.
Acordul a fost semnat la Bruxelles pe 21 mai 2024 de către ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, și comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale din cadrul Comisiei Europene, Nicolas Schmit. Acest acord, care se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024, este esențial pentru politica de integrare europeană a Republicii Moldova. Proiectele concrete de finanțare vor fi selectate în colaborare cu autoritățile publice, societatea civilă, partenerii sociali și de dezvoltare, precum și agenții economici, și vor fi convenite în negocieri directe cu Comisia Europeană.
Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale vor avea drept de participare ca observatori la Grupul de lucru tehnic al componentei EaSI din cadrul Comitetului FSE+, pe subiectele ce vizează Republica Moldova. De asemenea, entitățile juridice și fizice din țară vor participa la acțiunile componentei EaSI a FSE+ în condiții echivalente cu cele aplicabile entităților stabilite în Uniune.
Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu a subliniat importanța acestui acord pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. „Ratificarea acestui Acord ne va permite să accesăm fonduri europene vitale pentru a sprijini ocuparea forței de muncă, a asigura o protecție socială echitabilă și a combate sărăcia. Este un pas important în drumul nostru spre integrarea europeană”, a notat ministrul.
Acordul va intra în vigoare după notificarea reciprocă a finalizării procedurilor interne necesare de către ambele părți și este încheiat pe durată nedeterminată, fiecare parte având dreptul de a-l denunța prin notificare scrisă.