Mai multe loturi de ajutor, în contextul combaterii COVID-19, vor ajunge în Republica Moldova în această săptămână. Astfel de ajutoare au venit deja din partea Organizației Mondiale a Sănătății și urmează să mai vină din China și Federația Rusă.
Șeful statului, Igor Dodon, a precizat luni, după ședința conducerii de vârf a țării, că, în a doua jumătate a săptămânii, în Moldova va ajunge un lot de ajutor medical din China. Pe parcursul săptămânii curente, se așteaptă și un lot de ajutor din Federația Rusă.
În altă ordine de idei, Igor Dodon, a menționat că pe conturile deschise pentru combaterea COVID-19, Primăria Chișinău a acumulat mai bine de un milion de lei, iar Ministerul Finanțelor – în jur de un milion și jumătate.
Șeful statului a precizat că, pe perioada stării de urgență, achizițiile care nu sunt strict necesare pentru activitatea instituțiilor, au fost blocate. Totodată, investițiile în infrastructură vor fi continuate.
„Lucrăm împreună cu Guvernul Republicii Moldova pentru a ajuta la obținerea truselor de testare adiționale din surse de încredere. Distribuim consumabile medicale donate de către prietenii noștri din Carolina de Nord Institutului Mamei și Copilului, pentru a ajuta la îngrijirea bolnavilor. Și suntem gata să facem și mai mult, în strânsă consultare cu Guvernul Republicii Moldova”. Cu acest mesaj a venit ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, în contextul pandemiei de COVID-19, transmite IPN.
„În primul rând, permiteți-mi să vă anunț că ambasada Statelor Unite la Chișinău continuă să activeze. Atât eu, cât și personalul american și cel local, rămânem la Chișinău, muncind pentru a menține în forță relația bilaterală puternică de care SUA și Republica Moldova se bucură de mulți ani. Acum vreau să menționez cât de mare este amenințarea acestui virus. În cadrul ambasadei rugăm personalul să lucreze de acasă cât mai mult posibil și să evite adunări în grupuri mari, unde infecția se poate răsândi mai ușor”, a menționat Dereck J. Hogan, .
De asemenea, s-a decis să fie limitate serviciile consulare, pentru a evita formarea grupurilor mari. Și acest fapt va permite concentrarea pe acordarea serviciilor de urgență cetățenilor americani. Dereck Hogan a menționat că una dintre cele mai importante responsabilități ale sale, în calitate de ambasador al SUA, este să protejeze sănătatea și siguranța cetățenilor americani.
„Curând le vom zice la revedere voluntarilor Corpului Păcii, care au lucrat aici, în Moldova, și acum se întorc acasă, în SUA. Plecarea lor face parte dintr-o retragere la nivel global a voluntarilor Corpului Păcii, menită să minimizeze riscul la caresunt supuși cetățenii. Îmi pare rău să-i văd plecând, dar aștept cu nerăbdare să le salut succesorii reveniți în Moldova odată ce vor permite circumstanțele. Am cooperat strâns timp de 30 de ani și nu avem de gând să îi permitem acestei crize, deși grave, să ne perturbeze cooperarea”, a declarat ambasadorul.