Republica Moldova este în atenția comunității internaționale, iar susținerea stabilității țării și a parcursului său european este esențială. „Trebuie să continuăm și chiar să intensificăm suportul pentru cetățenii de dincolo de Prut, iar Republica Moldova trebuie să simtă că nu e singură în fața problemelor pe care le are și a reformelor pe care le va face”. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, șeful diplomației de la București, la Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit ministrului Aurescu, citat într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, Platforma este „un suport necesar pentru susținerea tehnică și financiară a reformelor ce urmează”. „Știm cu toții că războiul din Ucraina a generat Moldovei crize grave și pierderi economice majore. Or, astăzi, prin intermediul acestei Conferințe, am reușit să adunăm o contribuție semnificativă pentru susținerea Republicii Moldova”, a spus el.
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a menționat că Germania planifică să acorde un grant de până la 77 de milioane de euro pentru dezvoltarea Moldovei și pentru a sprijini cetățenii afectați de vulnerabilitatea energetică. De asemenea, va fi oferit un suport financiar suplimentar pentru a susține refugiații și familiile acestora. „Este esențial să avem grijă de copiii refugiaților și să-i integrăm în instituțiile de învățământ din Moldova”, a afirmat ea.
Și ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale al Franței, Chrysoula Zacharopoulou, a reconfirmat sprijinul pentru Moldova. „Franța prețuiește prietenia pe care o are cu Republica Moldova și va susține autoritățile în gestionarea crizei din domeniul energetic, cea a gazelor, a securității alimentare, dar și în ceea ce privește rezolvarea problemei refugiaților. Vom acorda asistență tehnică și financiară acolo unde este cea mai mare nevoie, inclusiv în agricultură”, a spus Chrysoula Zacharopoulou.
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul oferit țării. „Moldova are nevoie de susținerea partenerilor pentru consolidarea independenței energetice, pentru asigurarea securității alimentare, pentru consolidarea infrastructurii de transport și de securitate, dar și pentru continuarea reformelor interne, ca să avansăm în parcursul nostru european”, a afirmat Maia Sandu.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a depăși crizele cu care le confruntă, dar, în același timp, are rolul de a susține implementarea cu succes a reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea rezilienței instituțiilor sale.
Cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost găzduită de capitala României. Prima ediție a Conferinței a avut loc în Germania, pe 5 aprilie. Următoarea ediție va avea loc până la sfârșitul acestui an, în Franța.