Republica Moldova detașează cel de-al 16-lea contingent al Armatei Naționale în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. „Am reușit să confirmăm încă o dată pregătirea și profesionalismul militarilor Armatei Naționale în teatrele de operațiuni internaționale. Astfel am devenit parteneri de încredere pentru celelalte state participante și contribuim, prin prezența militarilor noștri, la securitatea internațională”, a declarat ministrul apărării Anatolie Nosatîi, în cadrul ceremoniei care a avut loc la Regimentul de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică”. Oficialul a subliniat că toate „cele 15 contingente pe care le-am detașat în Kosovo până astăzi au îndeplinit cu multă dedicație și profesionalism misiunea care le-a fost încredințată”, transmite IPN.
Militarii moldoveni fac parte din Comandamentul Regional Vest și sunt dislocați în bază militară italiană. Participarea Republicii Moldova cu un contingent de pacificatori în Kosovo „este o oportunitate extraordinară pentru a vă demonstra abilitățile profesionale și valoarea voastră”, a menționat Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova. De misiunea din Kosovo depinde „stabilitatea unei întregi regiuni – a Balcanilor de Vest – o regiune de mare importanță pentru menținerea securității în Europa”. În 2022 menținerea păcii și securității internaționale, inclusiv pe continentul european, se va confrunta cu diverse provocări. Ambasadorul Republicii Italiene a menționat criza din Ucraina, care în ultimele săptămâni s-a agravat. Diplomatul a remarcat „contribuția solidă a partenerilor operaționali din Moldova la operațiunea de menținere a păcii din Kosovo”, a cărei „utilitate este apreciată atât în Est, cât și în Vest”.
Misiunea ONU din Kosovo este un exemplu de succes de consolidare a păcii și securității pe continentul european. „Pentru Republica Moldova participarea la această misiune este o oportunitate de a contribui la efortul internațional de menținere a păcii cu un contingent mic. Militarii moldoveni vor avea posibilitatea de a-și perfecționa măiestria profesională și de a dezvolta interoperabilitatea în condițiile extreme create de răspândirea coronavirusului de tip nou COVID-19 în lume. Cei 40 de militari ai Armatei Naționale își vor aduce contribuția la stabilizarea regiunii ce a fost măcinată de un conflict armat și vor facilita procesele de pacificare în zona lor de responsabilitate”, a menționat maiorul Alexandru Severin din Serviciu Protocol al Ministerului Apărării.
Operațiunea de menținere a păcii din Kosovo a urmat operațiunii de pacificare a NATO, lansate în 1999. Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie 2014. Republica Moldova detașează câte un contingent de 40 de militari, care își desfășoară misiunea pe o durată de 6 luni. Comandantul contingentului KFOR 16 este locotenent – colonelul Vladimir Covalenco.