Creșterea economică, migrația și structura populației cu dominația celei din mediul rural, face ca Republica Moldova să aibă cea mai mică rată a șomajului de pe continentul european. Economistul Iurie Morcotîlo de la Expert-Grup a declarat pentru IPN că, deși numărul de șomeri a crescut cu circa opt mii în trimetrul trei al anului curent, față de aceeași perioadă a anului trecut (de la 30 la circa 38 de mii), acest număr nu este deloc mare, în contextul în care rata șomajului este de 4%, transmite IPN.
Iurie Morcotîlo explică faptul că rata șomajului este mică pentru că în ultimii patru ani în Moldova s-a înregistrat o creștere economică, ceea ce a dus la deschiderea noilor afaceri, iar în consecință la creșterea cererii pentru forța de muncă. La o rată joasă a șomajului contribuie și migrația forței de muncă în afara țării.
Un alt factor este că majoritatea populației locuiește preponderent în mediul rural și își prelucrează pământurile. „Pentru că o parte din populație sunt din zona gri a ocupării, ei nu nimeresc în statistica de șomaj”, susține acesta.
Rata șomajului diferă de la o grupă de vârstă la alta. În cazul celor care au peste 30 de ani rata șomajului este mai mică, pentru tineri este mai mare, în jur de 12%. „Aș spune că șomajul nu este acum o problemă fundamentală pentru Moldova. Dar chiar și în așa caz, trebuie de concentrat pe lucrul cu acele categorii care sunt mai afectate, tinerii de exemplu”. „Poate niște programe din punct de vedere fiscal, campanii de informare”, a menționat expertul.
Pentru a micșora rata șomajului, autoritățile trebuie să implementeze mecanisme care ar îmbunătăți intermedierea dintre angajat și angajator, pentru a ajuta ca șomerii să găsească mai rapid un job potrivit pentru ei. Iar politicile de reeducare sau reprofilare a șomerilor trebuie ajustate la condițiile Republicii Moldova, a conchis economistul de la Expert-Grup.