Douăzeci de ventilatoare și un lot de mănuși și halate pentru personalul medical au fost transmise pe 17 septembrie Republicii Moldova, de către NATO, în cadrul unei ceremonii cu prilejul vizitei la Chișinău a ministrului afacerilor externe și comerțului Ungariei, Péter Szijjártó. În cadrul declarațiilor de presă făcute de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, și omologul său maghiar, a fost menționat faptul că NATO e deja la a treia „intervenție anti-COVID” în Republica Moldova, valoarea bănească a ajutorului fiind de milioane de dolari, transmite IPN.
Șeful diplomației moldovenești a relatat că, în cadrul întrevederii cu Péter Szijjártó, a examinat ambițiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, precum și căile de fortificare a relației bilaterale cu această țară, care „a fost și este mereu alături de noi”, inclusiv pe parcursul acestui un an și jumătate de pandemie. La concret, experiența Ungariei pe dimensiunea agrară și a gestionării finanțelor publice se va transmite prin doi experți, care vor încerca să fie de folos în instituțiile respective ale Republicii Moldova. În altă ordine de idei, se va examina posibilitatea finanțării prin „Eximbak”-ul maghiar a unor proiecte de infrastructură și de aprovizionare cu apă. La fel, s-a vorbit despre posibilitatea reluării zborurilor între Chișinău și Budapesta, despre semnarea unui acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.
Péter Szijjártó a menționat importanța solidarității între state pe timp de pandemie, care „poate fi considerată un atac împotriva umanității”. Ungaria a reușit să se descurce și să procure la etapa inițială a pandemiei cantități suficiente de materiale și utilaje sanitare, din care poate face parte statelor care au nevoie de ajutor.
Având în competența ministerului și compartimentul comerțului extern, ministrul maghiar a menționat că printre cele 40 de companii cu origini maghiare din Republica Moldova, două – Gedeon Richter și banca OTP – sunt cu adevărat redutabile. Oficialul a sprijinit opinia omologului său moldovean că îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv prin combaterea corupției, ar putea spori numărul acestora.