Republica Moldova a intrat într-un nou val COVID-19, care va dura până la mijlocul lunii august, a anunțat Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit directorului ANSP, în săptămâna trecută în Republica Moldova au fost înregistrate de 1,8 ori mai multe cazuri COVID-19 decât în săptămâna precedentă. În același timp, a crescut și numărul cazurilor de import, virusul fiind adus din zonele de odihnă din Turcia, Italia, România, Spania, Germania.
Cea mai înaltă incidență prin coronavirus se atestă în Chișinău (118 cazuri la 100 de mii populație), Ialoveni (59 de cazuri la 100 de mii populație) și la Anenii Noi (56 de cazuri COVID la 100 de mii de oameni).
Totodată, Nicolae Jelamschi a precizat că Republica Moldova se află la sfârșitul clasamentului european privind numărul cazurilor de COVID. La polul opus, cu cele mai multe cazuri de coronavirus, se situează Grecia, Italia și Franța, cu peste 100 de cazuri la 100 de mii populație.
Rata de vaccinare împotriva noului coronavirus rămâne a fi destul de scăzută în Republica Moldova, iar în prezent aceasta constituie 31,4%. Capitala se află în top cu o rată a imunizării de 45, după care urmează raionul Soroca, cu 34%. La polul opus se află UTA Găgăuzia și raionul Ialoveni, unde ratele de vaccinare sunt cele mai scăzute. În Republica Moldova la ora actuală sunt imunizați împotriva COVID și 3 mii de copii.
Ala Nemerenco, ministra sănătății, a precizat la conferința de presă că mâine, 13 iulie, va avea loc ședința comisiei de experți, care va decide când în Republica Moldova va începe imunizarea cu doza booster 2 (doza a 4 anti-COVID). Totodată, ministra a spus că vaccinarea cu doza booster 2 este recomandată persoanelor care au peste 60 de ani și cei care suferă de maladii cronice. Această doză se recomandă să fie administrată peste cel puțin 4 luni de la doza booster 1.