Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care vine să elimine o serie de bariere în accesarea finanțării pentru procurarea locuințelor prin Programul de stat „Prima casă”. La program vor putea aplica și persoanele care nu au statut de angajat, dar dispun de venituri oficiale obținute în Republica Moldova, cum ar fi liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, taximetriștii sau artiștii, transmite IPN.
Inițiativa legislativă majorează suma-limită a creditului – de la 1 milion la 2,5 milioane de lei și cota de garantare de către stat a creditelor – de la 50% la 65% sau 70% pentru locuințele din afara municipiului Chișinău. De asemenea, extinde perioada de creditare – de la 25 la 30 de ani. În legislație va fi prevăzut că beneficiarul va putea folosi locuința cumpărată în cadrul programului doar pentru folosință proprie ori împreună cu membrii familie sale și trebuie să aibă domiciliul permanent în respectiva locuință până la scadența creditului ipotecar.
Persoanele care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea participa repetat la program pentru a procura o locuință mai spațioasă. Au fost simplificate și o serie de proceduri de accesare a programului. Cei care sunt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca creditoare și să negocieze condiții mai avantajoase. Totodată, nu va mai fi necesară prezentarea certificatelor eliberate de Agenția Servicii Publice cu privire la locuințele deținute în proprietate. A fost exclusă și prevederea de ipotecare a locuinței în favoarea statului, ceea ce va elimina necesitatea de a fi încheiate contracte trilaterale de ipotecă și va facilita administrarea Programului pe parcursul implementării.