Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat mai multe modificări la legislație ce-i vizează pe comercianții cu amănuntul care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător. Pentru a-i încuraja să treacă la activitatea independentă, vor fi impuse moratorii la controale sau vor fi efectuate prioritar controalele cu scop exclusiv consultativ, vor avea loc scutiri la impozitul pe venit sau vor fi diminuate unele sancțiuni fiscale, inclusiv pentru încălcări mici în procesul de utilizare a aparatelor de casă, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, alte modificări țin de majorarea plafonului anual la vânzări efectuate în baza activității independente de întreprinzător de la 600 de mii lei până la 1,2 milioane de lei. Până în decembrie 2021, va fi elaborat un program de stat pentru susținerea dezvoltării afacerilor titularilor de patentă din categorii defavorizate ale populației sau antreprenorii independenți vor fi incluși în aria de eligibilitate a programelor de stat gestionate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
Conform datelor Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în decembrie 2019 numărul titularilor care dețin cel puțin o patentă valabilă a fost de peste 14 mii, iar numărul persoanelor fizice înregistrate la SFS cu „activitate independentă” de circa 1,6 mii.
Ca urmare a modificărilor la legislație, se estimează că în următorii doi ani, circa șapte mii de deținători de patentă în comerț vor alege activitatea independentă sau alte forme de antreprenoriat, cu condiția menținerii termenului-limită pentru comerțul cu amănuntul până la 31 decembrie 2022. De asemenea, se planifică ca, până în luna decembrie 2022, circa 100 de afaceri în bază de patentă în comerț, gestionate de persoane fizice din categorii defavorizate ale populației vor fi susținute în cadrul programelor ODIMM și modificate în forme tradiționale de antreprenoriat.