Dacă valoarea pagubei pricinuite prin infracțiune va depăși 40 de salarii medii lunare pe economie, se va încadra în cuantumul „proporțiilor mari” stabilite de Codul Penal. Acum plafonul este de 20 de salarii. Ceea ce va depăși 100 de salarii medii lunare se va încadra în cuantumul „proporțiilor deosebit mari”, comparativ cu 40 de salarii medii în prezent. Proiectul de modificare a Codului Penal a fost votat astăzi în prima lectură, transmite IPN.
Proporțiile mari și deosebit de mari se referă la „ valoarea bunurilor sustrase, dobândite, primite, fabricate, distruse, utilizate, transportate, păstrate, comercializate, trecute peste frontiera vamală, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane”.
Potrivit unuia dintre autori, deputatul PAS Igor Chiriac, această modificare va „decriminaliza unele infracțiuni existente, va clasifica unele fapte din infracțiuni grave și deosebit de grave în infracțiuni ușoare și mai puțin grave”.
Proiectul mai prevede redarea noțiunii de „infracțiune de escrocherie” într-o redacție nouă. Escrocheria va fi descrisă ca „acțiunea premeditată de dobândire ilicită a averii străine, prin inducerea cu bună știință a persoanei în eroare, prezentând-i ca fiind adevărată o faptă mincinoasă sau ca mincinoasă o faptă adevărată, folosind nume sau calități mincinoase, soldată cu transmiterea injustă a bunului către făptuitor sau către o altă persoană și îmbogățire nejustificată”. Escrocheria se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 1000 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.
Escrocheria săvârșită cu folosirea de documente, înscrisuri sau date false, de două sau mai multe persoane, sau cu folosirea situației de serviciu se va pedepsi mai dur. La fel ca și escrocheria săvârșită în scopul dobândirii bunurilor de patrimoniu cultural național mobil, din siturile arheologice sau din zonele cu potențial arheologic, cea săvârșită de către un grup criminal organizat sau de o organizație criminală.