Guvernul a aprobat modificări în mai multe acte normative care se referă la drepturile copilului, inclusiv al copilului rămas temporar fără ocrotire părintească, transmite IPN.
Autoritatea tutelară, la solicitarea copilului sau părintelui, va asigura vizita trimestrială a ultimului la copil dacă în privința părintelui nu sunt în derulare procese judiciare privind decăderea din drepturile părintești. A fost exclusă și limita de vârstă de 10 ani, începând cu care se solicita consimțământul copilului la vizitarea de către părinte (părinți). Consultarea copilului se va face ținând cont de gradul său de maturitate și dezvoltare.
Dacă părinții locuiesc separat, copilul care a atins vârsta de 14 ani poate alege cu care dintre părinți vrea să locuiască. Dacă acesta refuză să aleagă, domiciliul copilului va fi determinat prin acordul părinților. Dacă lipsește acordul părinților, iar copilul care a împlinit vârsta de 14 ani refuză să aleagă cu care părinte vrea să locuiască, domiciliul minorului se stabilește de către instanța judecătorească, ţinându-se cont de interesele acestuia (de exemplu distanța până la școală).
Dreptul să încheie acte juridice și să reprezinte drepturile și interesele copilului va avea doar părintele (părinții) acestuia. În cazul în care copilul deține statut de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil rămas fără ocrotire părintească, reprezentant legal al acestuia trebuie să fie autoritatea tutelară teritorială, cu excepția cazurilor când acesta are tutore.
Alte modificări extind posibilitățile adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copii adoptați. O atenție deosebită va fi acordată optimizării procedurii de examinare și pronunțare a deciziei de adopție. Este reglementată și procedura de examinare a cererilor privind returnarea la locul de trai a copilului.