În anul 2023 Centrul de Sănătate Ungheni (CSU) a marcat o serie de realizări semnificative în asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru ungheneni. De la modernizarea infrastructurii la achiziționarea de echipamente medicale avansate și implementarea unor proiecte inovatoare, instituția a demonstrat angajamentul său pentru îmbunătățirea continuă a asistenței medicale.
Dotări tehnologice avansate
Oleg Belbas, șeful CSU, ne-a declarat că un moment deosebit a fost lansarea proiectului susținut financiar de Guvernul German (GIZ), rezultatul căruia este dotarea instituției cu un radiograf digital de ultimă generație. „Astfel de aparate sunt vreo patru în țara noastră. De la un aparat tehnic vechi (fluorograf) la radiograf digital, unde nu doar plămânii să fie consultați, pentru că anterior asta se realiza la acel aparat vechi de care dispunea CSU, e un pas extrem de important. Acum putem face consultații mai ample, inclusiv la sistemul articular. Numai radiografia organelor abdominale interne nu le facem, pentru că ne trebuie o substanță care conține bariu”, ne specifică acesta. Acest aparat permite consultații mai ample, inclusiv la nivelul sistemului articular, reprezentând un avans semnificativ față de echipamentele mai vechi. Această investiție a dus la mărirea numărului de beneficiari, oferind rezultate rapide și intervenții mai eficiente. „Un alt plus al acestui aparat e că toate formele de TBC sunt depistate în faze incipiente și se poate interveni la timp. Pentru prima dată raionul Ungheni are un procent destul de mic, de 5-6%, forma distructivă”, mai precizează sursa citată.
Depistare precoce și combaterea bolilor
Centrul de Sănătate Ungheni a devenit centru regional pentru depistarea precoce a cancerului de glandă mamară, marcând un alt pas important în lupta împotriva bolilor grave. Introducerea unui mamograf modern în 2023 și planurile de a institui un centru regional permanent pentru depistarea primară a cancerului de sân subliniază angajamentul instituției față de sănătatea comunității.
Inițiative pentru îmbunătățirea infrastructurii
Modernizarea completă a departamentului de urgență, triere și staționarul de zi în 2023 a creat condiții optime pentru pacienți și a consolidat calitatea serviciilor medicale. Parteneriatele cu organizații precum UNICEF au facilitat renovarea și modernizarea facilităților, inclusiv a toaletelor.
La capitolul specialiști, ne spune Oleg Belbas, se descurcă, chiar dacă au așteptat anul acesta de la Ministerul Sănătății să fie repartizați unor specialiști, însă, cu părere de rău, nu a venit nici unul. „E o problemă de sistem, nu e vorba că numai Ungheniul se confruntă cu această problemă. Cel mai regretabil e că aproximativ 70% dintre medici sunt de vârstă pensionară, mai exact au peste 70 de ani. Încercăm să găsim tineri specialiști, să-i motivăm să aleagă Ungheniul. Suntem bucuroși că avem printre noi colegi noi, dar mai avem nevoie ca statele de personal să fie completate. Gradul de acoperire cu medici tineri trebuie să fie susținut atât de minister, cât și de fondator (acesta să achite gazda sau să implementeze un proiect pentru tinerii specialiști din diferite domenii nu neapărat doar din sănătate)”, ne detaliază Belbas.
Proiecte viitoare
În 2024 șeful CSU își dorește ca toate proiectele pe care le-au depus spre finanțare sau care urmează să le depună să fie acceptate și să le realizeze ca să poată presta instituția pe care o conduce servicii calitative. „În acest context, aș preciza că în 2024 vom repara lifturile, vom dezvolta și moderniza Centrul de intervenție timpurie pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani, copii cu dificultăți. Proiectele pentru auditul energetic și implementarea energiei alternative, precum și a dotării cu un alt ultrasonograf prin colaborarea cu Ambasada Japoniei”, ne mai spune Oleg Belbas.