Psihologi, asistenți sociali, pedagogi din raioanele de frontieră Ungheni, Ștefan Vodă și Căușeni au fost recent într-o vizită de lucru în Germania, orașul Dusseldorf în cadrul proiectului „Suport psihosocial refugiaților în comunitățile moldovenești”, gestionat de Centrul de Drept al Femeilor în colaborare cu Agenția de Cooperare Germană.
Proiectul în cauză durează din luna noiembrie 2022, timp în care instruiri la acest capitol au avut loc atât în Chișinău, cât și în raioanele partenere, Ungheni, Ștefan Vodă și Căușeni.
În cadrul deplasării din Germania, participanții au vizitat centre de plasament pentru refugiați, unde s-au familiarizat cu activitățile întreprinse de omologii lor în raport cu persoanele refugiate, aflate în țara lor. Aici au luat cunoștință cu tacticile și procedeele de luru cu această categorie de cetățeni. „La Dusseldorf am vizitat centrele de refugiați „Sent Rafael Haus”, Fundația „Caritas” și „Welcom Center”, unele organizații de stat și nonguvernamentale, ce aparțin de biserici și fundații. În cadrul vizitei am realizat că Germania face un lucru mare pentru refugiații din Ucraina, dar și pentru cei din Siria, Afganistan, Kongo, Nigeria și Albania, în total 31 de țări. Am vizitat și un centru integrativ pentru copii și tineri, anterior casă de copii, construită în anul 1849. Vreau să spun că am fost primiți călduros, ne-au vorbit despre realizări și despre probleme”, a menționat Veronica Poia, specialist principal la Direcția Educație Ungheni.
Potrivit specialiștilor din domeniul asistență socială această vizită este una mai mult decât necesară, întrucât țara noastră s-a confruntat în premieră cu persoane refugiate, iar această experiență, potrivit lor, va servi drept model de dirijare și gestionare a problemelor cu care se confruntă refugiații. „Într-adevăr, în acest aspect Germania are bine puse la punct toate problemele, atât în aspect de infrastructură, cât și metodologic. Evident că și în plan financiar stau mai bine, astfel au posibilitate de a-i primi, caza, întreține și chiar de a angaja în câmpul muncii refugiații”, a remarcat Svetlana Arhire, specialist principal Direcția Generală Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni.
Potrivit participanților, în Germania sistemul de ajutor pentru refugiați este bine pus la punct, începând cu primul ajutor și până la integrare. „Sunt niște pași obligatorii și foarte siguri, iar beneficiarii sunt foarte recunoscători acestei țări pentru azil și pentru tot ce face pentru ei”, a concluzionat Veronica Poia, specialist principal, Direcția Educație Ungheni.