Sezonul de vară îi face pe cetățeni să caute cele mai bune produse pentru a se proteja de razele dăunătoare ale soarelui.
Specialiștii în domeniu au constatat ca mituri afirmațiile „Cu cât FPS-ul (nota red.: factor de protecție solară) este mai mare, cu atât mai bine”, „Produsele de make-up cu FPS sunt suficiente” „FPS-ul și alte ingrediente pot cauza cancer”, „Nu este nevoie să reaplic produsele cu protecție solară”. FPS reprezintă capacitatea anumitor produse de a te proteja de radiațiile UVB (acestea sunt responsabile de insolaţii, arsuri care survin în cursul unei expuneri excesive la soare), dar nu garantează protecția împotriva radiațiilor tip UVA (ce cauzează îmbătrânirea) și nu poate fi mai mare de 50, după cum au stabilit specialiștii. Produsele de make-up cu FPS nu sunt suficiente, deoarece machiajul poate fi aplicat neuniform, iar produsele cosmetice nu au capacitatea de a proteja la maxim pielea de aceste raze. Înainte de a te expune la soare, este important să știi că o cremă cu FPS trebuie aplicată generos și uniform, pentru a-și face efectul în totalitate.
Medicul dermatovenerolog la Secția Consultativă a Spitalului raional Ungheni, Alexandru Ciobanu, a remarcat: „Reacția la fotosensibilizarea pielii depinde de așa factori ca: procesele congenitale prezente din copilărie, care sunt legate cu schimbarea metabolismului a mai multor sisteme și organe, de exemplu, ficatul, glanda tiroidă, sistemul endocrinologic; acțiunile produselor alimentare și substanțele biochimice active, datorită cărora sensibilizarea organismului crește.
Dânsul spune că există 6 tipuri de piele care sunt sensibilizate congenital, din această cauză la fiecare om doza de raze ultraviolete este individuală. Oamenii de culoare închisă a pielii au mai multă melanină în stratul bazal în comparație cu oamenii ce au o nuanță deschisă. Însă, să nu uităm, că indiferent de culoarea tenului sau de intensitatea bronzului, produsele cu protecție solară ar trebui să fie o constantă în rutina zilnică de îngrijire. Nuanța pielii nu garantează imunitatea la efectele radiațiilor ultraviolete. Tenul închis poate fi la fel de sensibil și să necesite la fel de multă îngrijire ca oricare altul.
Alexandru Ciobanu men-ționează că produsele cu FPS au termen de valabilitate, care trebuie respectat cu strictețe. În general, acestea sunt concepute pentru a fi aplicate în fiecare zi, deci nu ar trebui să rămână conținut de la un an la altul. Și chiar dacă ar rămâne, nu este indicat să să fie reutilizat, deoarece poate provoca anumite reacții alergice.
„Produsele care creează o barieră împotriva radiațiilor ultraviolete își fac efectul pentru o anumită perioadă de timp, dar trebuie aplicate de mai multe ori în decursul unei zile. Din cauza transpirației, dar și pentru că se descompun la contactul cu razele soarelui, își pierd din eficiență și trebuie reaplicate o dată la două sau patru ore pentru a avea efect. Mare atenție la produsele despre care se menționează că sunt rezistente la contactul cu apa. Asta nu înseamnă că nu trebuie aplicate din nou după ce ai înotat”, subliniază dermatologul.
Iată ce gândesc cetățenii. Larisa Babiuc, Florițoaia-Veche: „E bine de folosit creme care au menirea de a proteja pielea de razele solare, desigur, dacă nu provoacă reacții alergice. Personal le folosesc pe timp de vară, consider că e suficient o dată pe zi. Pentru fiecare tip de piele există un produs potrivit, care va păstra tenul sănătos”. Oxana Grunina, Ungheni, a menționat că lucrează cu copiii și este afectată de razele solare, deoarece în timp ce aceștia se joacă, ea trebuie să-i supravegheze. „Ajung acasă toată roșie și după procedurile igienice folosesc o cremă de soare după bronzare, ce are un efect răcoritor, datorită căruia mă simt mai bine”, a specificat ea.
Dermatologul mai afirmă că există anumite ingrediente dure cu pielea, care pot provoca unele reacții în cazul celei sensibile. Este indicat ca cei care au anumite sensibilități sau probleme ale tenului să ceară sfatul unui medic dermatolog și să cumpere produse adecvate lor.