La data de 3 decembrie 2022, în sala de ședințe a Consiliului Raional Ungheni, Asociația Istoricilor ,,Nicolae Iorga” din Ungheni a desfășurat Simpozionul științific ,,Mitropolia Basarabiei – adevăr și continuitate”, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.
Activitatea a început cu un recital de poezie al elevilor din instituțiile de învățământ din raion dedicate Marii Uniri.
După acest moment emoțional prezentat de elevi, am dat citire Actului Patriarhal şi Sinodal al Patriarhiei Române privind recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi pe stil vechi, cu reședința în Chișinău.
Cu un mesaj de salut celor participanți a venit vicepreședintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu”, domnul Ion Negrei, care a felicitat participanții cu ziua Marii Uniri. Ulterior a menționat despre însemnătatea organizării unui asemenea Simpozion în Ungheni, îndeosebi într-un centru raional.
Ulterior cu un mesaj de salut a venit protopopul Protopopiatului de Ungheni, Vasile Alcaz, care în alocuțiunea sa a salutat publicul prezent, după care a realizat un scurt istoric al Protopopiatului de Ungheni a Mitropoliei Basarabiei, menționând că Protopopiatul Ungheni se află sub jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei Chișinăului sub oblăduirea IPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. „În 2005 erau 2 parohii (satele Cornești și Romanovca) și o mănăstire( Sf. Ilie din Cornești, înființată în 2002). Din octombrie 2006, au aderat 17 parohii, dar tocmai în 2011 au fost înregistrate la Ministerul Culturii, deoarece au avut foarte multe piedici și amenințări. Ulterior 4 din ele au trecut înapoi la Mitropolia Moldovei (biserica „Aleksandr Nevski” din mun. Ungheni și bisericile din Unțești, Morenii Vechi, Blindești). Necătând la aceste presiuni impuse de autorități și de cei din Patriarhia Rusă, preoții au dat dovadă de credință tare și puternică, iubire de neam”, a specificat acesta.
„În 2018 Protopopiatul Ungheni era constituit din 15 parohii și patru mănăstiri, iar acum sunt 23 de parohii, patru mănăstiri și 32 de clerici, patru parohii fiind în construcții- mun.Ungheni în cartierul Dănuțeni, Sculeni, Țîghira, orașul Cornești. O problemă este și hărțuirea anumitor preoți care decid să adere la Mitropolia Basarabiei de către autoritățile locale și central, dar și către reprezentanții Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă. Dar știm că smerenia ne ajută să ne îndreptăm, să refacem legătura cu Dumnezeu, pe care o slăbește și o strică mândria. Smerenia ne înalță duhovnicește și ne apropie de Dumnezeu. Să folosim timpul pentru ca în smerenie, să creștem duhovnicește și să ne umplem sufletele de lumină”, a mai declarat în cadrul evenimentului protopopul Vasile Alcaz.
Simpozionul a început cu comunicarea domnului Ion Negrei, „Înființarea(1925), lichidarea (1940,1944) și reactivarea (1992) Mitropoliei Basarabiei”, în care a realizat o analiză succintă a activității Mitropoliei Basarabiei.
Ulterior, preotul Viorel Cojocaru din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a prezentat publicului comunicarea: ,,Personalitatea preotului Avva Paul Mihail relevant în revista „Luminătorul”, iar istoricul Denis Bulancea de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni a prezentat publicului comunicarea despre „Integrarea Bisericii din Basarabia în viața religioasă a României după Marea Unire de la 1918. Între schizmă și dificultăți”.