Cum au făcut față provocărilor în plină pandemie de COVID-19 angajații Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, despre serviciile și centrele care le au în gestiune ne spune în rândurile ce urmează șeful acesteia, Tudor Rădeanu.
În an pandemic și asistenții sociali au fost în prima linie
În toată lumea așa a fost, asistenții sociali, împreună cu medicii, poliția au fost în prima linie. Nu a fost ușor, dar putem afirma că am înregistrat succese. Am făcut pași preventivi, am acționat rapid, în contextul asigurării lucrătorilor cu strictul necesar, am făcut instruiri la timp. Am avut și temeri pentru că practic toți angajații noștri sunt în toate localitățile raionului. În permanență sunt în contact cu beneficiari, cu oameni vulnerabili, cu oameni în vârstă, cu persoane cu dizabilități, din păcate, și cu unele categorii de persoane mai dezorganizate, fără loc de trai, sau care fac abuz de alcool.
De asemenea, ne punea în gardă și situația din țările europene și anume că focarele apăreau în centrele de plasament pentru bătrâni. Pentru noi acest fapt a fost ca un semnal care ne-a pus în gardă și am intervenit rapid și foarte strict, noi având 4 centre. La momentul de față, avem 550 de angajați și activăm în toate localitățile și primăriile, în dependență de nevoile bătrânilor. Dacă e să vedeți harta serviciilor, aceasta e împânzită cu asistenți personali, lucrători sociali, asistenți comunitari, asistenți specializați, doctori, kinetoterapeuți, tot amalgamul de profesii pe care îl are asistența socială în Republica Moldova.
Pandemia a fost o provocare pentru toată lumea, cum să lucrezi și să-ți atingi obiectivele, să acorzi servicii calitative, să justifici cheltuirea bugetului. Eu sunt adeptul că omul are dreptul să lucreze de oriunde, dar să își atingă rezultatul. Unele birouri vin pe rotație la lucru, la ușa direcției am pus un filtru, pentru a nu permite să se intre, ședințele le facem în regim on-line.
Circa 60% dintre beneficiarii de ajutor social sunt familiile cu copii
Sunt fenomene negative legate de spectrul mai larg decât protecția socială, problemele migrației, care nu depind de asistența socială, părinții rămân fără ajutorul copiilor. Nivelul de economie își pune amprenta pe problemele actuale, sărăcia, lipsa locurilor de muncă, alcoolismul, disperarea, situația instabilă din țară, duc la violență, la depresie, la suicid, la viol, la abandonul copiilor. În marea majoritate, ajutorul social se acordă doar familiilor în situații de risc, pentru a ieși din criză. Circa 60% dintre beneficiarii de ajutor social sunt familiile cu copii. Misiunea asistenței sociale e ca în perioada de criză, să vină cu un ajutor social sau material, cu implicarea unei echipe multidisciplinare la soluționarea unor probleme în familii, cu acordarea de servicii specializate de urgență.
Centrele pentru persoanele vârstnice
În gestiunea Direcției Generale Asistență socială și Protecție a Familiei Ungheni sunt 2 centre, care oferă diferite servicii pentru persoanele vârstnice. Unul dintre ele este Centrul de Plasament pentru persoane adulte și vârstnice din Sculeni. Este instituția cu care ne mândrim. În ultimii ani, am investit în infrastructură. Avem acolo fântână, livadă, capelă, unde vine și preotul și ține ritualurile.
Am făcut o canalizare eco, cu o tehnologie modernă care ne-a scos din agendă niște probleme cu care demult ne confruntam. Avem o echipă destul de bună acolo, am creat o sală de kinetoterapie, ospătăria am renovat-o. Beneficiarii au condiții bune, sunt monitorizați, li se acordă serviciile medicale necesare, avem și un psiholog bun acolo. Managerul de acolo, Nicolae Leucă, este destul de bun, știe bine gospodăria și ce înseamnă să gestionezi o echipă de lucrători și beneficiari. Mă bucur că nu am lăsat în voia sorții fosta școală specială, cu ochiul liber se vede mână de gospodar și ne-am propus că oamenii de acolo trebuie să se ocupe cu ceva ce le place. Beneficiarul poate să-și ia o părticică de casă a lui și să o ducă acolo, să-și ia fotografiile oamenilor scumpi, un covoraș pe care îl dorește, sau patul să și-l aranjeze așa cum vrea.
Noi trebuie să le oferim o libertate relativă, individuală ca ei să se simtă bine. Sunt importanți indicatorii de satisfacție lăuntrică, de confort. În unele țări sunt niște indicatori, unde se verifică nivelul de bine, de pozitivism. Este foarte importantă starea de bine a oamenilor, oriunde s-ar afla ei. Avem și la Ungheni un astfel de centru, pe care l-am preluat de la primărie. E un centru multifuncțional, am adăugat servicii de zi: unde beneficiarii pot face baie, își pot spăla hainele acolo, pot mânca, avem și transport special.
Bătrânii care rămân singuri și ai căror copii sunt plecați în străinătate
Este un paradox, deoarece foarte multă lume consideră că nu ține de obligația ei să aibă grijă de părinți. Legislația spune că părinții îngrijesc de copii, și mai apoi copiii să îngrijească de părinți. La noi din păcate, partea asta se cam uită. Avem foarte multe cazuri când oamenii spun că îi aduc și îi lasă în prag, precum că suntem obligați să îi îngrijim. Avem un astfel de serviciu și mergem de 2-3 ori pe săptămână, la astfel de persoane, dar copiii, care sunt obligați să îngrijească de părinți și nu vor, apelăm la lege. Vrem noi ori nu, povara asta trebuie să o ducem. Este un ciclu al vieții, ajungem la o perioadă când trebuie să te jertfești și să te gândești la părinții tăi.
Servicii pentru copii
Avem servicii de plasament, alternative pentru copii. Plasament de urgență pentru copii, serviciul de asistență parentală profesionistă, e unul dintre cele mai eficiente servicii, deoarece noi plasăm copii pe care îi scoatem din familii vulnerabile, unde ei sunt în pericol. Marea majoritatea dintre copii îi scoatem de urgență, și îi ducem în familii, unde sunt asistenți parentali profesioniști, bine pregătiți, după anumite metodici. În anul 2020, 63 de copii au fost luați din familiile biologice, dintre care 36 au fost plasați în asistență parentală profesionistă, 19 copii reintegrați în familiile biologice, adică: noi îi ducem în familia asistentului parental, după care lucrăm în paralel cu familia biologică, le punem condiții, le spunem ce să facă, îi scoatem din alcoolism. Menirea noastră e să acordăm protecție la un copil, la o familie. De la începutul anului 2021, deja 6 copii au fost scoși de urgență din familiile biologice, fiindcă erau în pericol și duși la asistenții parentali.
Avem centrul CREDO, pe care l-am reprofilat, noi acolo ducem familii, mame, în cazurile de violență, le securizăm, le acordăm servicii, după care pot pleca acasă. Între timp, lucrăm cu agresorul, din păcate persistă violența. De aceea, menirea noastră e să depistăm la timp cazurile, să reușim să scoatem copiii, să avem informația la timp. Societatea nu trebuie să fie indiferentă la ce se întâmplă. În țările civilizate, la orice mișcare suspicioasă, vecinii fac o sesizare. Nu trebuie să fim indiferenți, trebuie să acționăm prompt, ca structurile care sunt obligate, poliția, asistența socială, medicina, școala, societatea, să acționeze. Societatea trebuie să fie una puternică, să existe acel echilibru societate civilă-stat.
Asistența personală în Moldova a fost implementată la Ungheni
Asistentul personal este acea persoană care îngrijește de cineva țintuit la pat, care conform predispozițiilor medicale, are o concluzie medicală și necesită asistent personal. Este un serviciu destul de solid la noi, a fost implementat în raionul Ungheni, cei care au venit cu această inițiativă pentru prima dată în Moldova suntem, noi, echipa Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni. L-am creat din problemele și din nevoile oamenilor, după care a fost preluat la nivel de stat, s-au făcut toate actele normative, și acum el este la nivel național. Direcția dispune de 250 de angajați în calitate de asistenți personali, o parte sunt finanțați din bugetul de stat, ceilalți din bugetul raionului. Este foarte mult de lucru la acest serviciu, este unul dificil, totuși vorbim despre persoane țintuite la pat, copii țintuiți la pat.
Cantină socială, Hospice, serviciu pentru persoanele cu boli mentale – proiecte de viitor
Să fim optimiști, să gândim pozitiv. Ne-am propus să atragem fonduri din proiecte, să ridicăm nivelul de cunoștințe al angajaților, instruirea și recalificarea lor este o prioritate foarte importantă pentru noi. Mai avem ceva nou în plan, și anume deschiderea unei cantine sociale, unde vom oferi mijloace financiare pentru produse alimentare. Este un serviciu suplimentar la serviciile care există. Metodologia este toată pregătită, banii sunt, deja trebuie să legalizăm serviciul respectiv, și să începem a lucra. Ne-am fi propus și posibil că vom merge și pe linia asta, să încercăm să facem un Hospice. Sunt multe persoane în faza terminală de boală, de aceea ne-am gândit că cineva trebuie să acorde niște servicii calitative. În toate țările, serviciile Hospice sunt foarte dezvoltate.
Cine se ocupă de persoana în fază terminală de cancer, cine vorbește cu el, cine îl încurajează? Ar mai fi un serviciu pentru persoanele cu boli mentale, care să beneficieze de servicii specializate. Ideal ar fi ca societatea să nu fie agresivă față de ei. Societatea trebuie reeducată și să aibă un comportament normal față de ei. Până la momentul de față, avem 28 de persoane cu astfel de boli, plasate în familii și care se simt foarte bine.
Circa 50 de milioane de lei merg pentru ajutorul social în raionul Ungheni
Ajutorul social este o latură foarte importantă. Anual se cheltuie aproximativ 50 milioane lei pe ajutorul social, pe raionul Ungheni. Practic, în fiecare primărie sunt persoane care implică beneficiarii de ajutor social la lucrările publice. Dacă aceștia nu respectă cerințele respective, ajutorul social se suspendă pentru 3 luni. Domeniul nostru este unul foarte vast, în totalmente, și unul destul de epuizant, de aceea eu le spun mereu celor care vin să se angajeze, să vină cu o motivație oarecare, să vină cu bucurie la muncă, să fie satisfăcuți de munca pe care o fac.
Motivația cea mai mare este să faci bine oamenilor. Menirea noastră e să facem bine la oameni, unul dintre cele mai importante lucruri, în religie, credință, chiar și în dezvoltarea noastră personală, pentru că dacă faci bine, și tu te simți bine.