Mișcarea politică Unirea a fost constituită astăzi, 15 ianuarie, de către 5 formațiuni politice – Partidul Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Politic Democrația Acasă și Partidul Național Liberal. Acordul de constituire a fost semnat de către liderii partidelor la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, transmite IPN.
Președintele PPDA, Vasile Costiuc, a declarat că forța stă în unitate și în consolidare, iar acesta este primul pas pentru constituirea unei mișcări largi, cu suport național. „Pornind de la faptul că avem câteva imperative pe care trebuie să le atingem, personal voi insista în continuare pe trei factori, înainte de a putea să ne reunim cu țara-mamă. Primul – retragerea necondiționată a trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Numărul doi este legea, prin care să cerem interzicerea oricărui tip de propagandă imperial-rusă, că ne-au înnebunit de cap. Trei – securitatea energetică. Sunt trei lucruri pe care vrem să le atingem înainte de a ajunge să facem reunirea”, a menționat Vasile Costiuc.
Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a spus că astăzi este o zi care este așteptată de 30 de ani, pentru că în 1989 Mișcarea de eliberare națională a fost creată pentru unirea cu România. „Punem capăt dezbinării în societatea noastră. Și astfel vom permite ca fiecare vot dat de fiecare cetățean al Republicii Moldova, de aici de acasă și de peste hotare din diasporă, să fie un vot util, un vot cu speranță, un vot pentru adevăr, pentru o viață mai bună în cadrul NATO și UE, în cadrul României Mari până la urmă”, a notat liberalul.
„Noi, Partidul Național Liberal, salutăm semnarea acordului de constituire a Mișcării politice Unirea. Îndemnăm pe această cale și alte forțe politice, civice și de altă natură să adopte asemenea decizii mature și să se alăture Mișcării noastre”, a declarat Ion Calmâc, președinte interimar PNL.
Președintele interimar PPR, Tatiana Potâng, a menționat că gestul de astăzi este un răspuns la solicitările din societate ca forțele unioniste să se unifice, precum și o speranță că și ceilalți vor adera la această Mișcare. „Dacă vorbim despre încărcătura simbolică, trebuie să menționăm că am ales data de 15 ianuarie pentru constituirea Mișcării politice Unirea, pentru că insistăm ca Eminescu să ne fie nu doar mator, ci și instanța civică și morală supremă a acestui act de constituire”, a mai spus Tatiana Potâng.
Liderul USB, Valeriu Munteanu, a declarat că Republica Moldova nu are nicio perspectivă de integrare în UE pentru următorii 20-30 de ani. În opinia sa, „unica șansă pentru o viață mai bună pentru cetățeni este repararea unei greșeli istorice majore prin realipirea, reunirea Basarabiei cu România. Este o operă complicată, dar inevitabilă”. „Nu facem o uniune de cinci partide, ci o mișcare largă, națională pentru unirea Basarabiei cu România, în care încape toată lumea – și alte partide care poate până în acest moment se mai gândesc, și asociații obștești, și persoane fizice – toți sunt așteptați sub flamurile unirii. Și aceasta pentru că sunt departe de gândul că doar noi vom reuși să facem acest lucru”, a afirmat Valeriu Munteanu.