Săptămâna trecută la Ungheni s-a aflat într-o vizită de lucru ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, abordând subiecte esențiale precum gestionarea deșeurilor și conservarea resurselor naturale. În acest context, s-au discutat despre inițiative importante, inclusiv construirea unui depozit modern de deșeuri la Florițoaia Veche și dezvoltarea unui sistem ecologic de colectare și reciclare a deșeurilor în cadrul proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Totodată, Primăria satului Rădenii Vechi a decis să înregistreze 180 de hectare de pădure în fondul forestier, subliniind importanța protejării mediului și administrării sustenabile a terenurilor. În plus, satele Zagarancea, Semeni și Elizavetovca beneficiază acum de servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor, datorită unei finanțări din Fondul de Mediu. Ministrul Mediului a încurajat continuarea acestor eforturi, subliniind responsabilitatea fiecărui cetățean în menținerea unui mediu curat și sănătos.
Despre construcția depozitului modern de sortare și reciclare a deșeurilor
Prima întâlnire de pe agenda de lucru a fost cea cu primarii, unde a discutat cu primarii locali despre gestionarea deșeurilor și alte probleme de mediu. Raionul Ungheni, alături de Călărași și Nisporeni, face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor 5 (RMD 5), recunoscută pentru performanțele sale remarcabile în cadrul proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”.
Această regiune se pregătește să devină prima din țară cu un sistem modern și ecologic de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor. În 2025, la Florițoaia Veche, va fi construit un depozit modern de deșeuri, iar stații de transfer vor fi amenajate la Nisporeni și Nișcani (Călărași). Gunoiștile neautorizate vor fi închise, iar gospodăriile vor primi tomberoane, urmând să fie desemnat un operator regional de salubritate, anunță într-un comunicat de presă Ministerul Mediului al Republicii Moldova.
Sergiu Lazarencu a subliniat că succesul proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova” depinde de implicarea activă a fiecărui cetățean. Responsabilitatea colectivă, grija față de mediu și plata serviciilor de salubrizare sunt elemente esențiale pentru asigurarea durabilității și eficienței acestei inițiative importante.
Pădurile din Rădenii Vechi vor fi protejate și administrate conform Codului Silvic
Primăria satului Rădenii Vechi, din raionul Ungheni, a răspuns apelului Ministerului Mediului al Republicii Moldova și este în proces de înregistrare a peste 180 de hectare de pădure în fondul forestier, anunță Ministerul Mediului. Decizia de a înregistra aceste terenuri are scopul de a proteja pădurile locale, asigurându-se astfel o administrare corectă și sustenabilă a acestora.
Terenurile înregistrate vor rămâne în proprietatea administrației publice locale, dar, odată incluse în fondul forestier, vor beneficia de protecție și îngrijire conform prevederilor Codului Silvic. Această măsură este menită să prevină posibilele situații în care persoane cu interese diverse ar putea intra în posesia acestor păduri, în prezent neînregistrate sau clasificate drept terenuri degradate, neproductive sau agricole, a declarant ministrul mediului aflat într-o vizită de lucru în raionul Ungheni.
Oficialul de stat a încurajat și alți primari din țară să urmeze acest exemplu, subliniind importanța conservării mediului și a unei administrări durabile a terenurilor forestiere. "Prin acest demers vom asigura o conservare mai eficientă a mediului, o administrare corectă a spațiilor forestiere și o planificare durabilă a utilizării terenurilor," a declarat ministrul. Această inițiativă vine ca un pas important în protejarea patrimoniului natural al țării și în consolidarea măsurilor de conservare a biodiversității locale, spune primarul satului Rădenii Vechi, Valeriu Țîcu. Contactat de noi, edilul ne-a mai declarat că cele 180 de hectare de pădure nu erau îngrijite și păzite de nimeni. „ Eu 35 de ani am lucrat în domeniul silviculturii și mă doare sufletul când văd că acestea nu sunt îngrijite, că sunt distruse. De aceea, am decis să răspund apelului ministerului. Ele vor fi în gestiunea primăriei, vom efectua lucrări de îngrijire, copacii care vor fi defrișați vor fi oferiți ca surse de încălzire familiilor social-vulnerabile din localitate”, a specificat Valeriu Țîcu. Potrivit acestuia din cele 180 ha de pădure, 150 ha au fost plantate, iar alte 30 ha au crescut fără intervenția omului.
Comuna Zagarancea beneficiază de servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor
Grație unei finanțări de 1,2 milioane de lei din Fondul de Mediu, satele Zagarancea, Semeni și Elizavetovca din raionul Ungheni au primit un tractor modern și echipamente pentru gestionarea deșeurilor. Proiectul, cofinanțat de Primăria comunei Zagarancea, include achiziționarea de 50 de coșuri de gunoi stradale și 20 de containere pentru colectarea plasticului. Noile dotări vor facilita salubrizarea eficientă a celor trei localități și contribuie la un mediu mai curat.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a încurajat primarii să pregătească proiecte de mediu și să aplice pentru finanțare la următorul apel din Fondul de Mediu, oferit de ONIPM.