Ministrul apărării, Alexandru Pânzari, a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor. Decizia a fost luată după cazul din luna mai anul curent, când un militar a murit căzând de la înălțime.
„Domnul ministru, după cazul acesta, a dispus în unităţi verificări, inclusiv testarea psihologică a tuturor militarilor, pentru a vedea care este situaţia sau care este tabloul psihologic”, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.
Studierea psihologică a militarilor prin contract se face la încadrarea în serviciu militar; la depunerea documentelor şi după înmatriculare în Academia Militară a Forţelor Armate. De asemenea, în timpul îndeplinirii serviciului militar în unităţile/instituţiile militare (la decizia personală a militarului sau la recomandarea comandanţilor de diferite niveluri, în cazul admiterii încălcărilor disciplinei militare) şi la decizia psihologului (când apar stări psihice negative, când nu sunt valide rezultatele testelor psihologice).
Studierea psihologică a militarilor în termen și a recruților se desfășoară la sosire în unitate și după perioada de instruire, după 6 luni de serviciu, care include actualizarea listei militarilor incluşi în „grupul de risc” şi a listei militarilor admişi pentru serviciul de luptă, de gardă şi garnizoană. Militarii în termen mai sunt supuşi şi studierii psihologice profesionale (în scopul elaborării caracteristicii psihologice cu recomandările privind aptitudinea către serviciul militar prin contract) şi studierii psihologice ocazionale (la solicitările comandanţilor, în cazul apariţiei unor situaţii dificile, unor relaţii agresive în colectivele de militari, încălcărilor de disciplină sau la solicitările individuale ale militarilor).
„În urma studierii psihologice, se analizează toate rezultatele, se elaborează rapoarte finale, unde sunt indicate problemele depistate, concluziile generale și recomandări de îmbunătățire a situației. Totodată, se planifică diverse activități psihologice în grup și individuale în scopul de a preîntâmpina, atenua, depăşi greutăţile sau a soluţiona problemele de ordin psihologic, social apărute la militari şi membrii familiei lor, precum și în colectivele militare”, a precizat ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.
Cât privește cazul militarului care a căzut de la etajul zece, semne de infracțiune nu au fost depistate. „Orice caz de suicid este investigat de poliție, poliția având atribuția funcțională de agent constatator, care stabilește dacă a fost caz sau nu de suicid”, a precizat Ala Diaconu.
Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției capitalei, a declarat că ancheta încă în desfăşurare şi că expertizele nu sunt definitivate, dar versiunea preliminară este că tânărul şi-a pus capăt zilelor.
În dimineaţa zilei de 21 mai, Ministerul Apărării a anunţat că un militar care îşi desfăşura serviciul militar prin contract, în vârstă de 26 de ani, a decedat căzând în gol de la etajul zece al unui bloc de locuit din capitală.