Sarcina de muncă la Direcția Apostilă practic s-a triplat. Dacă înainte recepționa în jur de 300 de cereri pe zi, în ultimele cinci zile de lucru, la Direcția Apostilă au parvenit peste 4200 de cereri de documente apostilate, ceea ce în medie reprezintă peste 1000 de cereri pe zi. Iulian Rusu, secretar de stat la Ministerul Justiției, a explicat această creștere prin situația creată în România. Mai exact, documentele emise de Guvernul român cu privire la cerințele de apostilare a actelor pentru solicitanții de redobândire a cetățeniei românești, transmite IPN. Autoritățile române solicitată apostila atât pentru actele în original, cât și pentru copiile autentificate notarial.
În cadrul unei conferințe de presă, Iulian Rusu a comunicat că Ministerul Justiției a dublat temporar personalul din Direcția Apostilă, în condițiile în care nu a existat un interes sporit față de concursurile de suplinire a locurilor vacante, organizate prin intermediul Agenției Resurse Informaționale Juridice. „Cunoscând despre circumstanțele care au fost făcute publice de ceva timp în urmă, pertu a complementa personalul necesar, Ministerul Justiției a întreprins măsuri și a completat temporar posturile disponibile”, a declarat Iulian Rusu.
Oficialul a făcut apel la cetățeni să folosească serviciul de solicitare a documentelor în format electronic, care este disponibil deja de 7 ani. „Direcția Apostilă a acceptat semnătura electronică încă din anul 2013. La momentul actual, prin intermediul platformei apostila.justice.md este posibil de înaintat cererea de apostilare a documentului, fiind scanat nemijlocit documentul și fiind aplicată semnătura electronică”. Pentru a asigura un tratament egal pentru persoanele care vin fizic la sediul Direcției Apostilă și persoanele care folosesc serviciile la distanță, a fost setat același interval de timp de recepționare a cererilor: 08:00-12:30. „Acest regim a fost setat cu o săptămână în urmă, anume pentru a asigura o balanță între numărul de cereri și capacitățile pe care le are la dispoziție Direcția Apostilă. L-am setat doar pentru o săptămână pentru a vedea cum putem progresa în a procesa cât mai multe cereri și a exclude rândurile”, a explicat secretarul de stat.
Cu referire la rândul electronic, Iulian Rusu a precizat că atunci când a fost dezvoltat inițial sistemul informațional, în 2013, a nu avea la dispoziție un astfel de mecanism. „Acum se lucrează intens la acesta, pentru a stabili programările la distanță și pentru a oferi posibilitatea cetățenilor să utilizeze cât mai eficient posibil timpul lor”, a specificat secretarul de stat.